MOHAMED OMAR: Bibliotekarier i hijab – ett otyg

Jag uppfattar ett bibliotek som Kunskapens tempel. Dit går jag för att bli upplyst. Nu för tiden besöker jag inte bibliotek lika ofta. Internet har tagit över. Men då och då går jag. Och då ser jag något jag inte gillar: bibliotekspersonal med hijab, en islamisk huvudduk.

Eftersom jag var muslim i många år vet jag något om hur de fromma muslimska farbröderna skulle reagera om en ”oanständigt” klädd kvinna gick in i moskén. Det skulle uppfattas som en skändning. Jag spekulerar inte bara, jag har faktiskt upplevt sådana situationer och sett reaktionerna.

Moskén är Muhammeds tempel. Där dyrkar man Muhammeds gud.

Min reaktion, den numera ateistiske svenskens reaktion, när jag ser en hijabkvinna i Kunskapens tempel, liknar de fromma muslimska farbrödernas reaktion när de ser en barhuvad eller barbent kvinna i Muhammeds tempel.

Hijaben symboliserar motsatsen till vad jag anser att ett bibliotek ska symbolisera. En kvinna som tror att hon måste täcka sitt hår, för att inte göra gud arg och därmed riskera att brännas i helvetet, är inte upplyst. Tror man att det Muhammed sagt om hijab är sant, tror man sannolikt även på andra saker Muhammed sagt – saker som strider mot förnuftet och vetenskapen och den västerländska yttrandefriheten. En sådan person borde inte få representera ett hus ämnat att sprida upplysning.

Det behöver inte vara så – man kanske är tvingad att bära den – men ofta är hijaben ett tecken på en primitiv och okritisk bokstavstro. Ok, många muslimska kvinnor kanske bara bär hijab för att andra muslimska kvinnor gör det. En sådan person passar dock inte heller särskilt bra som representant för Kunskapens tempel.

Muslimska män och kvinnor bör självklart kunna arbeta som bibliotekarier. Det är just hijaben och dess symbolism jag upplever som oförenlig med de svenska, sekulära bibliotekens syfte och anda. Jag vill kunna lita på att bibliotekarier jag möter har genuin respekt för yttrandefrihet och fritt kunskapssökande. Inte att de bara spelar en roll på jobbet för att försörja sig.

En hijab är mer än en bit tyg – när den sitter på en kvinna med muslimsk tro säger den saker om bärarens världsbild och värderingar. I ett bibliotek, på en bibliotekarie, är den ett otyg.

BILD: Målning av den engelske målaren John Arthur Lomax (1857–1923).

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar