HITTAT PÅ NÄTET: Anders de Wahl firade sin åttioårsdag på Dramaten

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Skådespelaren Anders de Wahl (1869-1956) läste under en lång tid Alfred Tennysons ”Nyårsklockan” på Skansen vid midnatt på nyårsafton. Det hann bli 51 uppläsningar under åren 1897-1955, som även sändes i radio från 1935. Sin åttioårsdag den 8 februari 1949 firade han med ”Markurells i Wadköping” på Dramaten i Stockholm.

Markurells i Wadköping är en roman av den svenske författaren Hjalmar Bergman från 1919. Markurells i Wadköping betraktas ofta som en komedi men har, i likhet med det mesta Bergman skrev, djupt tragiska undertoner.

Bergman dramatiserade själv romanen och den uruppfördes på Dramatiska Teatern i Stockholm 1930. Under 1930-talet filmades den i en tysk och svensk version, och den blev långt senare, 1968, en populär TV-serie med bland andra Edvin Adolphson och Eva Dahlbeck, i regi av Hans Dahlin.

Markurells i Wadköping var Edvin Adolphsons sista framträdande som skådespelare. Serien blev genombrottet för skådespelaren Ulf Brunnberg.

Utdrag ur Bonniers Litterära Magasin 1949:

Avslutningsvis bör kanske också noteras, fast det näppeligen hör till nyhetsregistret, att Anders de Wahl den 8 februari firade sin åttioårsdag med ”Markurells i Wadköping” på Dramaten. Stor fest och tolv lagerkransar. Han kan ännu, precis som förra gången. Business as usual.

Läs mer om teatern 1949 i Bonniers Litterära Magasin här

BILD: Anders de Wahl läser Tennysons ”Nyårsklockan” 1930.

Redaktionen