HITTAT PÅ NÄTET: Gösta Ekman den äldre jordfästs

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Skådespelaren Gösta Ekman den äldre (som har avlidit den 12 januari 1938, 47 år gammal) jordfästs den 18 januari, varvid 100 000 personer följer sorgetåget till Norra begravningsplatsen i Stockholm. En tyst minut hölls i radion till hans minne.

Utdrag ur artikeln Från ”Stockholms teatrar” av Carl G. Laurin (Ord och Bild, 1938):

Den 12 januari gick Gösta Ekman ur tiden. Han var född den 28 december 1890 och således vid sin död endast fyrtiosju år gammal. Han fick verka ett kvartsekel och blev under denna tid först en charmör och så en stor skådespelare.

I livet och bra ofta på scenen var det under hela hans verksamhet tjusardraget, som utmärkte honom.

Vissa ondgöras åt att den sceniske konstnärens person så mycket intresserar allmänheten, men är det så underligt, att Sarah Bernhardts och Gösta Ekmans personer också utanför deras konstnärliga sysselsättning framhållas. Själva önska de ju ingenting högre än att stå i centrum i konst och liv.

Men har Gösta Ekman i rikaste mått fått den hyllning han varit naturlig nog att säga sig önska, så har han också gett. Full av energi och spänstighet, lidelsefullt sökande att återge olika människotyper, har han njutit av att genom sin konst och sitt arbete kunna besegra vilddjuret publiken, som kan vara så smeksamt och så grymt.

Bland otalet roller har jag kanske gripits mest av Ragnar Josephsons rockvaktmästaren Filip och Tolstoys Fedja, det levande liket, två skadskjutna människor! I dessa roller var han charmör i djupaste mening.

Läs hela artikeln här

Redaktionen