MOHAMED OMAR: Nu är det regeringar som riskerar censur

Det stora hotet mot yttrandefriheten förr i världen var att regeringen censurerade medborgare. Nu står vi inför en ny situation – det är den folkvalda regeringen som riskerar att censureras av techjättarna. USA:s president Donald Trump blev nyligen avstängd från Twitter och Facebook.

Privata företag, de som brukar kallas techjättarna, kontrollerar kommunikationen på Internet, och har nu makten att, efter eget tycke, censurera och ta bort användare.

Techjättarnas ledare uttalar sig om vissa politiska händelser, men inte om andra, vilket säger något om deras värderingar, och de värderingar som alltså sannolikt påverkar deras sociala media-plattformar.

Till exempel uttalade sig techjättarnas vd:ar i skarpa ordalag om Trumpanhängarnas ockupation av den amerikanska kongressen. De sade dock inget kritiskt om Black Lives Matter-upploppen.

Eftersom jag tidigare var muslim, numera ateist, har jag ett särskilt intresse för denna fråga. Här kan man se att techbolagen inte vidtar åtgärder mot islamister som hotar och hatar avfallna muslimer och islamkritiker, men däremot mot avfallna muslimer och islamkritiker, som ofta blir utsatta för techbolagens repression.

Nyligen skrev Ridvan Aydemir, en känd islamkritisk youtuber, så här på Twitter:

Twitter doesn’t ban Islamists who call for and agree with the killing of Ex-Muslims, while Twitter regularly suspends Ex-Muslims and collaborates with states like Pakistan in their persecution. Twitter doesn’t care about human lives.

Det finns ett ökat tryck om att bryta techjättarnas makt, men hittills har inget gjorts. Det spekuleras nu om Donald Trump ska starta en egen social media-plattform.

Oavsett vad man tycker om Trump, så har han väldigt många anhängare och hans plattform skulle kunna bli stor. Dessutom kommer medier, politiska motståndare och andra, också vilja veta vad han skriver.

Man kan undra varför han inte gjorde detta tidigare. Då, före den vansinniga och kriminella stormningen av Kapitolium, hade han ännu bättre förutsättningar att på allvar utmana Google och Apple.

Idag är det ju så att en demokratiskt vald regering i Sverige inte alltid kan driva den politik som dess väljare önskar eftersom den också måste ta hänsyn till media. Folket som jobbar i media kommer från den politiskt korrekta medelklassen i storstäderna. Och det påverkar så klart deras urval av nyheter och vilka politiker de väljer att granska, och hur hårt de granskar dem.

I framtiden kommer en svensk regering därtill att behöva ta hänsyn till techjättarna, som genom sin makt över kommunikationen på Internet, kan censurera och ”ta bort” folkvalda politiker.

Media kan gå till angrepp mot en politiskt inkorrekt statsminister, låt oss säga att han har kommit till makten genom löften att minska invandringen, en hållning som har stort stöd bland väljarna. Angreppen från media om ”rasism” leder till att statsministern blir avstängd från alla stora sociala media-plattformar. Han kommer då inte att kunna försvara sig lika effektivt mot sina politiska motståndares kritik.

Frustrationen bland väljarna leder så till ”hets” och ”hat”, kanske även våldsamma protester, vilket ger techbolagen, pressade av media och statsministerns politiska motståndare, anledning att undertrycka hans sympatisörer och göra dem, och stora delar av deras åsikter, ”toxiska”.

Frågan är hur mycket en röst i ett nationellt, demokratiskt val är värd när de politiker som man har valt riskerar att ”tas bort” och censureras av de globala techjättarna.

Medierna själva är i allt högre utsträckning beroende av techjättarna för att nå ut. Och även medier kan undertryckas, så skedde till exempel när Twitter hindrade spridningen av New York Posts artikel om påstådd korruption i Joe Bidens familj. New York Posts twitterkonto med 1,8 miljoner följare stängdes också tillfälligt ned.

Detta skedde under den amerikanska valkampanjen förra året. En större spridning av artikeln hade förmodligen kunnat påverka valresultatet till Joe Bidens nackdel.

Twitter, Facebook och andra sociala media-plattformar utgör numera det offentliga rummet. Det är där den svenska politiska debatten förs. Det är där man driver valkampanjer. Men vad som får yttras, och vilka som får yttra sig i denna offentlighet, bestäms inte av svenskar, utan av de globala techbolagen.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar