MOHAMED OMAR: Mariangela Melato och den onde ”kineskejsaren”

Den italienska skådespelerskan Mariangela Melato dog den 11 januari 2013. Hon är mest känd för rollen som Kala, chef för kejsar Mings säkerhetspolis, i filmen Blixt Gordon från 1980. Hon var vacker och grym och piskade sina offer med en niosvansad katt.

Kejsar Ming spelades av svenske Max von Sydow. Dagens ”antirasister” uppskattar inte rollen eftersom han gjorde en så kallad ”yellowface”, det vill säga målade sig för att se ut som någon slags kines eller oriental.

Han är en grym och despotisk härskare som strävar efter världsherravälde. Och han har alltså kinesiska drag, med sneda ögon, slokmustasch och pipskägg. Han är sannolikt tecknad efter den brittiske författaren Sax Rohmers kinesiske skurkfigur Fu Manchu från 1913: en personifikation av ”den gula faran”.

Två stora skådespelare i en knasig film byggd på en barnslig serietidning. Jag har läst att båda hade roligt under inspelningen.

Men innan Mariangela Melato kom till Amerika ingick hon i landsmannen Dario Fos teatersällskap Compagnia Fo-Rame på 1960-talet. Dario Fo tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1997 med motiveringen ”som i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet”.

Mariangelas debuterade med filmen Thomas e gli indemoniati (1969), sedan följde flera omtyckta filmer under 70-talet som The Seduction of Mimi (1972), Love and Anarchy (1973), Nada (1974), Swept Away (1974), Todo modo (1976), Caro Michele (1976) och Il gatto (1978).

Hon utstrålade glamour, vilket gjorde henne perfekt som rollen som superrik och elegant blond dam i filmen Summer Night från 1986 (italiensk titel: Notte d’estate con profilo greco, occhi a mandorla e odore di basilico), regisserad av Lina Wertmüller.

Filmen vänder upp och ner på den konventionella berättelsen om banditer som rövar bort överklassdamen. Här är det i stället den rika damen som rövar bort en fattig bov och låser in honom i källaren till sin flotta villa.

Den tecknade serien om Blixt Gordon skapades 1934, och redan 1936 blev berättelsen överförd till teve med teveserien Flash Gordon: Space Soldiers i tretton avsnitt. Den följdes av den femton avsnitt lång filmföljetongen Flash Gordon’s Trip to Mars 1938 och den tolv avsnitt långa Flash Gordon Conquers the Universe 1940. Sedan kom den 39 avsnitt långa teveserien Flash Gordon 1954.

George Lucas, Star Wars skapare, var ett stort Blixt Gordon-fan och var särskilt påverkad av filmatiseringarna från 30-talet. Hans avsikt var att filmatisera Blixt Gordon, men när han inte kunde köpa rättigheterna, fick det bli Star Wars i stället. Star Wars: A New Hope hade premiär 1977, tre år före Blixt Gordon-filmen, som blev helt annorlunda – en anti-Star Wars. Där Star Wars är episk och sentimental är Blixt Gordon knasig och karikatyrmässig. Det är snarast en parodi på rymdoperagenren med sitt galaglitter och sina löjliga kostymer. Queen gjorde musiken…

För mig, som inte har så sofistikerad smak, kommer Mariangela Melato framför allt vara ihågkommen som general Kala i Blixt Gordon.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar