MOHAMED OMAR: Råttfångaren Donald Trump

Donald Trump-eran slutade med de bisarra scenerna från Washington, D. C. då skaror av knäppgökar i maskeraddräkter intog Kapitolium.

Gårdagen den 6 januari 2021 såg vi slutet på Trumprörelsen. Och det var inte ett slut som var vackert att skåda.

Den franska revolutionen anses ha avslutats med brumairekuppen den 18 brumaire enligt revolutionskalendern, den 9 november 1799 enligt den gregorianska kalendern.

Då bröt sig soldater under ledning av general Napoleon Bonaparte in i nationalförsamlingen. Han skulle som vi vet senare låta kröna sig till kejsare.

Femtio år senare, på årsdagen av slaget vid Austerlitz 2 december 1851, genomförde presidenten Ludvig Napoleon en statskupp. Han blev sedan fransmännens kejsare under namnet Napoleon III från 1852-1870.

I Karl Marx essä Louis Bonapartes adertonde brumaire (Der achtzehnte Brumaire des Louis Bonaparte, 1852), kommenterar han Ludvig Napoleons kupp med de berömda orden:

Hegel gjorde någonstans den anmärkningen, att alla stora världshistoriska händelser och personer så att säga förekommer två gånger. Han glömde att tillfoga: den ena gången som tragedi, den andra gången som fars.

Om Ludvig Napoleons statskupp var en fars, vad ska vi då kalla Trumpanhängarnas stormning av Kapitolium?

Till skillnad från de två napoleonernas anhängare var de ledarlösa. Donald Trump skällde, men bet inte. Han eldade sina anhängare, men ledde dem inte.

En stor del av ansvaret för skandalen igår måste läggas på Trump. Han har likt råttfångaren i Hameln genom sin retorik om ”det stulna valet” lett sina anhängarskaror till undergången.

Hillary Clinton beskrev en gång Trumpanhängarna som ”deplorables”. Det är ord som väl beskriver den samling dårar som stormade Kapitolium igår.

Dessa stackare som totalt aningslösa, som i en galen dröm, gick omkring i senaten medan de skrattandes filmade sig själva, har förstört sina liv. Sannolikt väntar stränga straff.

Men de har även förstört för alla seriösa och kloka människor i USA som försöker driva viktiga frågor om till exempel så kallad ”antirasism”, invandring och yttrandefrihet på Internet.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar