HITTAT PÅ NÄTET: T. S. Eliots dödsdag. En modernistisk poet och konservativ intellektuell

Den amerikanske poeten Thomas Stearns Eliot, T.S. Eliot, gick bort den 4 januari 1965. Han föddes den 26 september 1888 i Saint Louis, Missouri. År 1914 flyttade han till Storbritannien och blev brittisk medborgare.

T. S. Eliots mest kända verk är dikten The Waste Land, som utkom 1922. Den är ett av 1900-talets viktigaste och mest omskrivna litterära verk. Han mottog nobelpriset i litteratur 1948.

Som poet var T. S. Eliot modernist, men politiskt stod han till höger. Han var traditionellt kristen (anglo-katolik) och rojalist. Han ansåg att man som intellektuell inte skulle avskärma sig från samtidens kultur, utan engagera sig kritiskt.

Den brittiske konservative filosofen Roger Scruton citerade honom i ett inlägg på Twitter den 21 oktober 2017:

Redaktionen