BITTE ASSARMO: 2020 blev hycklarnas år – här är listan

Om några år, när vi tänker tillbaka på 2020, är det förstås coronaviruset som kommer att uppta våra tankar mest. Tusentals döda, medan politiker och myndigheter gömt sig bakom en självrättfärdig statsepidemiolog och tillbringat dagarna med att anordna pressträffar och förmanande och grötmyndiga statsministertal. Det är allvar nu, allvar nu, allvar nu – samma ord, samma ansiktsuttryck och samma lilla svenska flagga på kavajslaget varenda gång.

Ja, ett virus – en pandemi – är mycket allvarligt. Men det är det politiska hyckleriet också.

Det minsta man som medborgare ska ha rätt att begära av de styrande är att de föregår med gott exempel och lever som de lär. Istället sätter de sig skamlöst över de regler andra ska rätta sig efter, något som undergräver förtroendet och självfallet också gör att även många andra slarvar med restriktionerna. Om Löfven och hans ministrar nonchalerar coronarestriktionerna, varför skulle då vi andra vara så förfärligt försiktiga?

Därför blir min årskrönika helt enkelt en lista över några av årets mesta hycklare.

Ebba Busch, partiledare KD

Kritiserade regeringen för att den med berått mod tillåtit stor smittspridning  – gick själv på fest mitt under rådande pandemi, utan att bry sig om coronarestriktionerna.

Morgan Johansson, justitieminister

Var starkt kritisk när kändisar nonchalerade restriktionerna i somras – gick på mellandagsrean och shoppade, trots att statsministern gjort klart att varje medborgare borde ta ansvar och inte gå på mellandagsrean och shoppa.

Annika Strandhäll, S-märkt allt-i-allo

Kritiserade att Ebba Busch gick på fest – tiger som muren om Morgan Johanssons shoppingrunda.

Stefan Löfven, statsminister

Har hållit det ena förmanande brandtalet efter det andra, inte minst om vikten av att undvika trängsel i shoppinggallerior – gick själv till Gallerian och andra butiker i Stockholm flera gånger under julruschen i december, bland annat dagen före julafton. Hans pressekreterare meddelar att det hela var ”planerat” – för resten av medborgarna har statsministern förklarat att detta skulle bli den jul då vi måste ändra våra planer.

Mikael Damberg, inrikesminister

Påstår att Löfven inte bidragit till någon ökad trängsel utan att förklara vilka övermänskliga egenskaper Löfven besitter, som gör att just han kan ränna i butiker utan att det påverkar antalet människor i omlopp.

Dan Eliasson, generaldirektör MSB

Ytterst ansvarig för landets krisberedskap – flög på semester till Kanarieöarna över jul, just när regeringen och folkhälsomyndigheten gjort klart att alla resor som inte är nödvändiga bör undvikas. En källa uppger att resan var ”planerad”. Men vänta nu… Var det inte så att detta skulle vara de ändrade planernas jul? (se Stefan Löfven ovan).

Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna

Besökte en shoppinggalleria i Kista dagen efter att regeringen utlyst skarpare coronarestriktioner – krävde i sitt jultal ett tydligare ledarskap när det kommer till hanteringen av pandemin på nationell nivå.

Magdalena Andersson, finansminister

Besökte Sälen över jul och sågs bland annat i en skiduthyrningsbutik. Inför julledigheten uppmanade Folkhälsomyndigheten till vikten av ”att tänka igenom om en resa till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till en semesterort där många människor träffas på samma plats är nödvändig.” Resultatet? Människor som såg henne säger sig ha känt sig stärkta i sitt beslut att själva vara ute i vimlet, trots restriktionerna.

Lena Hallengren, socialminister

Uttryckte kritik mot Morgan Johanssons shoppingtur under mellandagsrean – besökte själv ett köpcentrum i Kalmar både strax före jul och under mellandagsrean. Butiken, där hon sågs, är med i en satsning med drive in-tjänst och hemleverans så socialministern hade inte behövt att fysiskt besöka affären. Varför hon ändå valde att göra det har hon ännu inte kommenterat.

Listan på hycklare kan säkert göras längre. Det är liksom ingen ände på sådana inom den politiska adeln, och bland deras gunstlingar. Det skulle inte förvåna mig om det hinns med ännu ett par avslöjanden efter att detta publicerats. Men nu går 2020 mot sitt slut och ett nytt år närmar sig, så för tillfället lämnar jag det politiska hyckleriet bakom mig och ser fram emot en festlig nyårskväll med bubbel, en lyxig middag och mysig samvaro med maken. Och som den obotliga optimist jag är hoppas jag och tror att 2021 kommer med nya fräschare inslag i den unkna svenska politiken. En dag… Eller hur?

Jag önskar er alla ett gott slut och ett riktigt gott nytt år.

Bitte Assarmo