BITTE ASSARMO: Svenska medier måste inta ett konsekvent förhållningssätt till kristendom respektive islam

Lagom till jul passade komikern Marika Carlsson, med Expressens entusiastiska bistånd, på att ge en känga åt landets alla kristna. I tidningen förkunnades att hon ”fortsätter att provocera” och att hon kallar bibeln för en ”skitbok”.

”Jag provocerar ju den religiösa, kristna världen ganska brutalt” säger Marika Carlsson själv i artikeln. Och som vanligt framställs provokationer mot just kristna som något friskt, fräscht och coolt. Marika Carlsson ”gör upp” med sin kristna barndom, får vi veta, och hennes researcharbete är gediget:

”Bland annat har hon läst hela Bibeln. Omdömet är kort.

–Det är en skitbok, säger Marika Carlsson.

–Den är så tydligt skriven av män för män. Det är kombinationen av att den är extremt tråkig periodvis och att kvinnosynen är horribel. Det som är lite bra är ju Jesus som säger en del vettiga saker, han är inte jättetydlig men duttar lite här och där.

Julen ska hon fira hos sin svåger och svägerska i Sundsvall. Inte helt otippat avhåller sig Marika Carlsson från att ställa upp en Jesuskrubba i hemmet”

Riktigt så här låter det dock inte när någon provocerar muslimer. Då är provokation istället något negativt, som jämställs med hat och hot. När Expressen i somras rapporterade om koranbråken i Malmö kunde man bland annat läsa om att upploppen var ”en direkt följd” av ”antimuslimska provokationer”.

Ingenstans skriver Expressen att Marika Carlsson ägnar sig åt ”antikristna provokationer”, trots att det är exakt vad hon gör.

Själv är jag av den åsikten att alla religiösa utövare, som bor och lever i en sekulär demokrati, måste tåla kritik, satir och provokationer. Religionsfrihet i all ära, men ingenstans i lagen står skrivet att resten av samhället måste visa någon särskilt vördnad för troende människor. Och det är så det måste vara om samhället ska fortsätta vara demokratiskt för alla, oavsett tro.

Det här förhållningssättet är ingenting jag har anammat efter att jag lämnade kyrkan. Jag har alltid haft samma åsikt om det här, helt enkelt eftersom jag vill leva just i en sekulär demokrati, och inte i ett land som styrs av religiösa lagar. När jag konverterade till katolicismen gjorde jag det av fri vilja – och när jag lämnade katolska kyrkan kunde jag göra det utan att någon försökte sätta hinder i vägen. Och det är så ett samhälle måste fungera.

Därför tycker jag att Marika Carlsson har rätt att provocera kristna exakt hur mycket hon vill. Men jag tycker också att människor har rätt att provocera muslimer i exakt samma utsträckning.

Att svenska sekulära medier gör så tydlig skillnad mellan provokationer mot kristna och provokationer mot muslimer är djupt oroväckande och, i förlängningen, ett hot mot demokratin som vi känner den. För det är klart att de växande kraven på särbehandling från muslimskt håll får extra näring av mediernas inkonsekventa och ologiska förhållningssätt till kristendom respektive islam. Och det kan bli förödande för Sverige och hela västvärlden.

BILD: Julotta. Illustration av Jenny Nyström.

Bitte Assarmo