HITTAT PÅ NÄTET: Frälsningsarmén håller sitt första möte i Sverige

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Frälsningsarmén (The Salvation Army) är en internationell protestantisk kristen rörelse för evangelisation, nykterhet och socialt arbete med metodistisk bakgrund. Den grundades 1865 av den brittiske predikanten William Booth i East End i London.

Till Sverige kom rörelsen 1882 under ledning av Hanna Ouchterlony. Det första mötet i Sverige hölls i Ladugårdslandteatern vid Östermalmstorg i Stockholm 28 december 1882.

Hanna Ouchterlony (1838-1924) den ursprungligen skotska adelsätten Ouchterlony, och var dotter till vice häradshövding Fabian Constantin Ouchterlony och Hilda Johanna Servais.

Utdrag ur boken Sextio års fälttåg: Frälsningsarmén i Sverige 1882-1942 av Evald Malmström

Här hölls nu det första verkliga frälsningsarmémötet i Sverige den 28 december 1882. Major Ouchterlony hade valt denna dag utan tanke på att den i almanackan kallades ”Menlösa barns dag”, men många mena med tanke på det signifikativa i dagens namn att en lämpligare födelsedag kunde hon ej ha bestämt för Frälsningsarmén i vårt land.

Fortsätt läsa här

Redaktionen