BITTE ASSARMO: Woke-maffian ger sig på historien – Anne Boleyn blir svart feminist

Politisk korrekthet – eller wokeness som det kallas i Storbritannien – når nya höjder av absurditet när Channel 5 drar igång inspelningarna av en ny serie med Tudorkungen Henrik VIII och hans hustru Anne Boleyn i fokus. I den nya serien spelas Anne Boleyn av den svarta skådespelerskan Jodie Turner-Smith.

Det nya dramat annonseras som ”convention challenging”, normutmanande, och påstås utmana hela den vedertagna bilden av Anne Boleyn, och dessutom skildra hennes historia ur ett feministiskt perspektiv.

”Vi är fullkomligt exalterade över att ha den magnetiska Jodie Turner-Smith ombord för att fånga Annes beslutsamma strävan efter att bli jämställd med männen och bana väg för sin dotter” skriver de entusiastiska serieskaparna.

Vän av ordning – och av att historiska personer skildras på ett någorlunda rättvisande sätt – tar sig naturligtvis för pannan. Här har vi alltså ett överentusiastiskt woke-gäng som har beslutat sig för att rida på Black Lives Matter-trenden och i namn av jämställdhet och modernitet försöka skriva om historien, inte bara genom att tilldela drottning Anne en hudfärg hon inte hade utan dessutom egenskaper som ingen har minsta aning om ifall hon alls besatt.

I den dokumentation som finns om Anne Boleyn finns ingenting som tyder på att hon var någon sorts feministisk profet, eller att hon hade ambitioner att bli jämställd med Henrik VIII – vi vet inte ens om hon ens kände till ordet jämställdhet, det är knappast troligt. Ambitionen att gifta sig med kungen och få en drottnings makt hade hon visserligen, men den ambitionen kom sannolikt i lika hög grad från hennes äregiriga och makthungriga familj.

Inte heller banade Anne Boleyn vägen till tronen för sin dotter. Att denna senare kom att bli den legendariska Elisabet I av England hade med omständigheterna att göra, snarare än med något slags feministisk framåtanda hos modern. Anne Boleyn dog när Elisabet bara var tre år gammal och var lika hjälplös och maktlös inför kungens envälde som alla andra vid hovet, och i landet.

Att hon blev avrättad på felaktiga grunder, och mest för att kung Henrik hade tröttnat på henne och hellre ville prova lyckan med Jane Seymour för att försöka få en manlig tronarvinge, är en annan sak. Det finns knappast någon, ens bland hyfsat insatta i Tudorkungarnas och -drottningarnas historia, som ser något rättfärdigt i Anne Boleyns död, men på vilket sätt får hon upprättelse genom att hon plötsligt ska porträtteras som svart istället för vit?

Men kanske kan serieskaparna ändra även på detta när de ändå är igång. Varför inte ändra slutet för drottning Anne, så att hon överlever halshuggningen och får leva ett långt och framgångsrikt liv som Tudorerans främsta kvinnosakskvinna? Ingenting är främmande för den som, i den inbillade godhetens namn, kämpar för att revidera historien och omskapa den utefter samtidens krav. Man får kanske vara tacksam så länge de inte bränner alla de historiska dokument som berättar sanningen.

Bitte Assarmo