HITTAT PÅ NÄTET: Donald Trump kallar sina anhängare till protestmöte i Washington, D. C. den 6 januari

Republikanernas Donald Trump, och en stor del av hans anhängare, påstår att Demokraternas Joe Biden vann valet den 3 november i år genom fusk. I ett inlägg på Twitter den 19 december skrev Trump till exempel så här om Bidens utropade valseger:

He didn’t win the Election. He lost all 6 Swing States, by a lot. They then dumped hundreds of thousands of votes in each one, and got caught. Now Republican politicians have to fight so that their great victory is not stolen. Don’t be weak fools!

Väljarna i varje delstat röstar inte på en president, utan på elektorer som i sin tur röstar fram USA:s ledare. I årets val den 3 november fick Joe Biden 306, mot Trumps 232, av sammanlagt 538 elektorsröster.

Men ännu är Joe Biden inte officiellt den tillträdande presidenten. Kongressen ska godkänna elektorernas röster den 6 januari.

Nu kallar Donald Trump sina anhängare till ett protestmöte kallat ”Million Maga March” i Washington, D. C. den 6 januari. Protestmötets arrangörer lovar att det kommer att bli det största protestmötet i USA:s historia. Samtidigt har militanta vänsterextremister meddelat att de kommer att försöka sabotera mötet.

Den svenske, konservative USA-kännaren Ronie Berggren stödjer Donald Trump, men tillbakavisar påståendet om valfusk. På Facebook den 17 december skriver han att det ”inte är något snack om saken, folket har talat, Joe Biden har segrat”.

Redaktionen