BITTE ASSARMO: Vänsterprofiler utnyttjar våldsoffer för att smutskasta meningsmotståndare

När vänsterns mest aktiva twittertroll Lovisa Loan Sundman fick veta att den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali ordnat en insamling för de pojkar som torterades och våldtogs på Solna kyrkogård var hennes reaktion att spy galla över de människor som bidragit till insamlingen.

”Lite tack vare högerns vänsterhat och specifika Loanhat så lyckades det samlas ihop drygt två mille till de oskyldiga, misshandlade och torterade pojkarna i Solna. Det är fantastiskt bra. Tack för god samverkan @hanifbali”

”Fantastiskt bra” skriver hon, men det ska man inte låta sig luras av. Loan Sundmans enda skäl att alls skriva om insamlingen är att den ger henne ännu en möjlighet att smutskasta människor som har en annan politisk hållning än hon själv har. De som har bidragit till offren har inte gjort det av omtanke – utan av ”hat”.

Den som någon gång besökt Twitter blir naturligtvis inte förvånad. Loan Sundman har gjort det till sin mission att hamra fram groteska absurditeter, ibland flera gånger i timmen, allt för att synas och för att försöka hindra en seriös diskussion. Det är tasksparkar dit och käftsmällar dit, utdelade med ett språk som möjligen skulle kunna uppfattas som lite småtufft i ett tuggummituggande fjortisgäng, men som blir skämskudde-patetiskt när det kommer från en person som närmar sig pensionsåldern.

Sverige är dock fullt av medelålders fjortisar numera och Loan Sundman har många fans. Annika Strandhäll är ett av dem – de brukar utbyta ”antirasistiska” och ”feministiska” visdomsord på Twitter. Ett annat fan är Victor Harju, förtroendevald socialdemokratisk politiker i Region Stockholm, som gillar hennes inlägg om Balis insamling.

Vad tänkte Victor Harju när han gillade hennes tweet? Inte på de två torterade pojkarna, i alla fall. I Loan Sundmans tweet finns inte ett spår av medkänsla med offren, även om hon försöker låtsas det. Men för Victor Harju, aktiv i ett parti som brukar slå sig för bröstet och kalla sig ”anständigt”, är det uppenbarligen helt i sin ordning att förhåna människors vilja att hjälpa.

Loan Sundman är också omtyckt av Kommunalarbetareförbundet. De tycker att Sundman är superhäftig och att ”hon tar fajten mot rasisterna”. Våren 2019 gav de henne ett kulturpris för hennes gärning, något de senare skrev om i en lång – mycket lång – hyllningsartikel i Kommunalarbetaren.

Nu har hon också tagit fajten mot människor som bryr sig om våldtäktsoffer. Det kanske snart är dags för en ny hyllningsartikel i Kommunalarbetaren?

Loan Sundman är dock inte ensam om att hänsynslöst utnyttja de två våldtäktsoffren för att få en chans att förtala oliktänkande. Den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Daniel Riazat är inte ett spår bättre. Hans tweet löd:

”Det är grymt bra! Men en fascist blir inte mindre fascist av en fin handling.”

Senare tog Riazat bort sin tweet. Men det kommer säkert nya lågvattenmärken. Den här sortens svinerier är mer regel än undantag inom Vänsterpartiet. Glåporden och smutskastningarna haglar över oliktänkande. Partiets kollektiva mognadsnivå tycks ligger någonstans kring 13-14 år.

Att Hanif Bali är fascist är något som Vänsterpartiets mest aktiva gärna framhåller. Det är naturligtvis rent förtal. Hanif Bali är en moderat politiker, vars uppfattning om invandring och migration skiljer sig från Daniel Riazats och andra vänsterpartisters – svårare än så är det inte.

Att Riazat använder epitetet fascist om Bali säger alltså mer om honom själv än om hans hatobjekt. Den som envisas med att kalla meningsmotståndare för fascister ger uttryck för en antidemokratisk ideologi, där endast en åsikt är accepterad.

Men Riazats yttrande vittnar inte bara om att han är antidemokratiskt anstruken. Det vittnar också om vänsterns bristande medmänsklighet. Det är viktigare att håna människor utanför den egna sekten än att visa medkänsla och respekt för de mest utsatta.

Bitte Assarmo