BITTE ASSARMO: Julens bästa filmer – och var du kan streama dem

Jul är inte bara gran, ljus, god mat och klappar – det är också många mysiga stunder i TV-soffan, framför en riktigt stämningsfull julfilm. I år blir det kanske ännu viktigare än annars, då många tvingas fira jul på nya sätt och kanske utan att kunna samla familjen. Här är några tips på sevärda och värmande julfilmer, gamla såväl som nya, för alla åldrar.

Julfritt (Christmas With the Kranks, 2004)

Julfritt bygger på en bok av John Grisham och handlar om Luther och Nora Krank (mästerligt spelade av Tim Allen och Jamie Lee Curtis) vars dotter Blair just flyttat till Sydamerika för att tjänstgöra i Fredskåren. En lysande förevändning för att slippa det traditionella julfirandet! Det tycker i alla fall Luther och han lyckas även övertyga sin hustru Nora om att en kryssning i sydligare breddgrader är ett alldeles utmärkt sätt att tillbringa julhelgen.

Men det blir svårare än Luther och Nora tror att komma undan den traditionella julen, inte minst då de bor i ett kvarter där julen är allas angelägenhet. Men skam den som ger sig – det går att gömma sig bakom gardinerna när grannarna ringer på och kräver att snögubben Frosty ska sättas upp på taket? Fast plötsligt sätts allt ur spel när Blair plötsligt ringer och säger att hon minsann tänker komma hem till jul… Både hysteriskt kul och hjärtevärmande stämningsfull är den här härliga julfilmen som just nu streamar på Netflix, Viaplay och iTunes.

Polarexpressen (2004)

En animerad familjeklassiker som bygger på en barnbok av Chris Van Allsburg. Den handlar om en liten pojke som börjar tvivla på jultomtens existens. Men när han på julafton får möjlighet att resa med ett mystiskt tåg på väg mot Nordpolen väcks hans drömmar om att få träffa jultomten.

Den här filmen är så ”julig” som en film kan bli. Underbart animerad, fylld av julstämning och lagom mycket spänning är det en film för hela familjen, perfekt att avnjutas under uppesittarkvällen eller i väntan på tomten. Finns på de flesta streamingsajter inklusive Netflix, Viaplay och Rakuten TV.

Ensam hemma (Home Alone, 1990)

Vad händer när en åttaårig pojke blir lämnad ensam hemma över jul medan familjen reser över halva klotet, från Chicago till Paris? I Kevin McCallisters (Macauley Culkin) fall blir det rena drömmen, i alla fall till en början. Han är intill döden trött på sin familj; den koleriska modern, den lätt frånvarande fadern och de äldre syskonen som alla gör sitt bästa för att hunsa honom – för att inte tala om farbror Frank, förstås, som är en riktig plåga.

Men när kvarteret gästas av två illvilliga och sällsamt klantiga tjuvar (Joe Pesci, Daniel Stern) är det inte lika roligt längre. Fast Kevin finner på råd. Och till sist ångrar de båda jultjuvarna att de någonsin satt sin fot i Chicago.

Ensam hemma är ingenting mindre än en modern julklassiker. Macauley Culkin, som var en av de verkligt stora barnstjärnorna under 1990-talet, är här roligare än någon annan barnskådis varit och hur skruvad och orealistisk historien om Kevin än är så köper man konceptet helt och fullt. Fantastisk julfilm som inte får missas! Finns att streama på SF Anytime, Itunes, Google Play, Blockbuster, Microsoft Store och Viaplay Store.

Tomten är far till alla barnen (1999)

En av tidernas roligaste julfilmer är faktiskt svensk och skapad av Marianne Rolfner. Möt Janne och Sara, som ska fira jul med Saras alla exmän och deras nya familjer. Saras idé, inte Jannes, men hon får som hon vill och Janne försöker ta sig igenom pärsen genom att – kanske – tuta lite för mycket i glöggen. Och när Sara avslöjar sin julklapp till Janne är måttet rågat. Sara ska ha barn – och Janne kan inte vara far till barnet. Han har nämligen steriliserat sig utan att berätta det för Sara. Så vem är far till Saras barn? Tidernas mest kaotiska julfirande kan börja.

Den här svarta komedin, regisserad av Kjell Sundvall, samlar några av Sveriges allra vassaste skådisar, som Peter Haber, Katarina Everlöw, Nina Gunke, Dan Ekborg, Anders Ekborg, Jessica Zandén och Kajsa Ernst, i en komedi som blivit en julklassiker. Finns på Netflix och Cmore och går även att streama på SF Anytime, Itunes, Blockbuster och Viaplay Store.

Ett päron till farsa firar jul (National Lampoon’s Christmas Vacation, 1989)

En av mina absoluta favoriter bland julfilmer och en som jag ser om varenda jul. Allt som kan gå fel går fel när Clark Griswold (Chevy Chase) ska arrangera en traditionell familjejul. Hysteriskt roligt med barrande granar, strejkande julbelysning och allsköns hemska släktingar – och ett par grannar som hellre skulle befinna sig var som helst än just i huset nästintill Griswolds. Lysande!

Den finns att streama på de flesta streamingsajter, såsom Netflix, Cmore, Viaplay och SF Anytime.

A Christmas Carol (2019)

Den här miniserien, som släpptes på BBC förra året, är en helt ny tolkning av Dickens odödliga julsaga, olik alla andra som gjorts. Det här är en mörk historia, mer ”dickensk” än andra versioner, med mer diskbänksrealism än sockersöt julstämning. Men för den som kan sin Ebenezer Scrooge, och vill dyka djupare ner i hans komplicerade psyke, är den en riktig höjdare. En julsaga för vuxna, i en högklassig serie med lysande skådespeleri och fantastiska miljöer hämtade ur Dickens mångfacetterade universum. Finns att se på HBO Nordic och Itunes.

Holiday Rush (2019)

Just när julen står för dörren blir den populäre radio-dj:n Rush Williams av med sitt jobb. Plötsligt får han och hans familj, som är van vid materiellt överflöd, lära sig att fira jul på ett helt annat sätt än med ett överdådiga presenter och lyx. Svårt till en början, men julstämningen visar sig vara minst lika innerlig utan lyx och överdådiga presenter.

Det här är en mysig och varm romantisk komedi, med ett klassiskt julbudskap ackompanjerat av bjällerklang och hiphop. Visst är den sentimental på sina ställen, men när är det mer passande med sentimentalitet än just på jul? En Netflix originalfilm.

Arthur och julklappsrushen (Arthur Christmas, 2011)

Hur går det egentligen till när jultomten delar ut alla julklappar till jordens alla miljontals barn på en och samma natt? Det får du veta i denna underbara animerade julfilm som är lika mysig för vuxna som för barn. Du hittar den hos flera streamingtjänster, bland annat Microsoft Store, Itunes, Netflix, Google Play och SF Anytime.

The Christmas Chronicles (2018)

Syskonen Kate och Teddy har svårt att hitta julstämningen efter att deras pappa gått bort. Kate gör så gott hon kan men Teddy är hellre ute och träffar kompisar än bidrar till att skapa julmys. Sin systers påståenden om att jultomten finns skrattar han åt. Trots det går han med på att göra henne sällskap när hon på julaftons kväll lägger sig i bakhåll för att få en skymt av tomten.

Syskonen får mer än bara en skymt. Och när Kate smyger sig ner i tomtens släde, med Teddy efter, orsakar de en olycka som riskerar förstöra hela julen. För att rädda julen måste de samarbeta med en tomte som är full av överraskningar…

Den här Netflix-filmen har alla möjligheter att bli en modern julklassiker. Kurt Russel är både charmig och rolig som hunkig tomtefar och kemin mellan skådespelarna är lysande. I år kom dessutom en uppföljare, The Christmas Chronicles II. Båda finns att streama på Netflix.

Bitte Assarmo