HITTAT PÅ NÄTET: Antirasistisk aktivist – uttrycket ”legala röster” är rasistiskt

Den antirasistiske aktivisten Ibfram X. Kendi, lärare vid Bostonuniversitet i Förenta staterna, menar att uttrycket ”legala röster” är rasistiskt. I diskussionen om eventuellt valfusk efter det amerikanska presidentvalet den 3 november i år har många talat om att legala röster ska räknas medan de illegala ska förkastas. De som hävdar att valfusk har förekommit menar att illegala röster har räknats, vilket ska ha gynnat Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

I ett inlägg på Twitter påstår Ibfram X. Kendi att uttrycket ”legala röster” är ”rasistiskt” på samma sätt som till exempel ”illegala invandrare”:

Uttrycket hör hemma i en ”postraslig” vokabulär som är ”rasistisk” utan att nämna ras.

Ibram X. Kendi tror vidare att anklagelserna om valfusk i sig är rasistiskt motiverade eftersom de gäller städer som Detroit, Philadelphia, Atlanta och Phoenix, vilka alla har stora svarta befolkningar.

På Twitter är många kritiska till Kendis påstående. Följ debatten här

Redaktionen