HITTAT PÅ NÄTET: Ceremoni till minne av Stockholms blodbad

Den 9 november hölls en ceremoni på Stortorget i Gamla stan i Stockholm till minne av Stockholms blodbad år 1520. På Facebook beskriver arrangörerna evenemanget så här:

Med några ord, kransnedläggning och en tyst minut ägnar vi evenemanget åt Sveriges fred, frihet och självständighet. Detta genom att uppmärksamma de personliga uppoffringar som utgjort grunden för detsamma.

Vi minns de 80+ offer som miste livet för Sveriges självbestämmande 7-9 november 1520 på Stortorget i Stockholm. Som försvarade Stockholms stad under en fyra månader lång belägring under ledning av Kristina Gyllenstierna (1494-1559), änka till Sveriges riksföreståndare Sten Sture den yngre (1493-1520).

Minnesceremonin arrangerades av Gustaf Runius, banktjänsteman, Ian Koehl, skribent, och David Lindén, historiker och författare till boken Stockholms blodbad (2020).

Följ historikern David Lindén på Twitter här

Gästskribent