HITTAT PÅ NÄTET: Statistik från 2016 – om bara vita män röstade skulle Republikanerna styra USA med stor egen majoritet

Ett antal grafer visar hur valresultatet hade sett ut i USA (2016) om bara en viss grupp hade röstat. Om bara people of color, ibland kallade ”rasifierade”, röstade, skulle Demokraterna få egen majoritet i alla delstater. Kartan är helt blå. Om däremot bara vita män röstade, skulle Republikanerna få stor, egen majoritet. Om bara vita, både män och kvinnor, röstade, skulle Republikanerna fortfarande styra, med något mindre stöd.

Dawn Butler, som nyligen publicerade graferna på Twitter (7/11 2020), är parlamentsledamot för Labour i Storbritannien. Hon skriver ”There’s a lot to learn from this election”, vilket antyder att hon uppfattat att graferna visar statistiken för valet 2020:

Mer om dessa graferna finns att läsa här

Följ debatten i Dawn Butlers kommentarsfält här

Redaktionen