MOHAMED OMAR: Tankar om valet i Amerika

Opinionsundersökningarna visade att Demokraternas kandidat Joe Biden skulle vinna stort. Det blev ingen ”blå våg”. Det blev en knapp ledning.

Fler amerikaner röstade på Republikanernas kandidat Donald Trump i detta val än i föregående val 2016. Han är alltså populärare nu än han var då.

Trump har gått fram inom alla väljargrupper förutom en: vita män.

Fler afroamerikaner och latinamerikaner röstade på honom i detta val. Även fler vita kvinnor. 53 procent av landets kvinnor lade sin röst på den sittande presidenten. Detta trots att han ofta anklagas för att vara kvinnohatare.

Trump kanske inte blir omvald som president, men det är ingen katastrof för den amerikanska högern. En ny ledare kommer att komma, kanske en bättre.

Om Joe Biden vinner kommer han att bli en svag president. Republikanerna ser ut att ha stärkt sina ställningar i kongressen.

Den kulturrevolution som den yttersta wokevänstern hoppades på, och som vanliga amerikaner fruktade, uteblev.

Radikala krafter inom Demokraterna hoppades kunna förändra det amerikanska systemet. Förändringar som skulle säkerställa deras makt långt in i framtiden. De ville till exempel utöka antalet ledamöter i Högsta domstolen och tillsätta liberala domare. De ville göra om historieundervisningen i skolorna så att vit skuld och de vitas rasism hamnade i fokus i stället för George Washington och självständighetsförklaringen.

Dessa radikala vänsterkrafter, med slagord som ”Defund the police”, har sannolikt bidragit till att partiet presterat sämre. Folk vill ha lag och ordning.

Om Biden blir president kommer han att förväntas göra något åt så kallade ”antirasistiska” och ”antifascistiska” upplopp och plundringar.

Då riskerar han och det Demokratiska partiet att förlora sina vänsterextrema stödtrupper.

Demokraterna och Biden har en tuff tid framför sig, särskilt om han tänker införa strängare coronanedstängningar som skadar ekonomin och gör livet besvärligt för vanligt folk.

Fyra år med Biden i Vita huset kan bana väg för en ännu starkare konservativ mobilisering inför valet 2024.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar