BITTE ASSARMO: Vålnader, häxor och zombies – filmtips till Halloween

Om det finns något vi förknippar med Halloween, så är det väl skräckfilm. Visst, man kan förstås alltid hävda att det är en amerikansk tradition som men helst ska värja sig mot, men varför? Vad är det för fel på att ta till sig sådant man gillar, och trivs med?

Nu är det förstås inte alla som gillar skräckfilm, och det har jag all förståelse för. Men jag gör det, och det har alltid gjort, ända sedan jag smet in förbi biljettkontrollanten på Teaterbio i Karlskoga för att se Exorcisten när jag var 12. Visst, jag var livrädd hela vägen hem, men wow liksom… Jag hade verkligen hittat filmgenren för mig. Och för dig som liksom jag älskar skräckfilm kommer här några tips på verkliga klassiker i Halloweentid, filmer som streamar (eller går att hyra) på de största streamingtjänsterna.

The Woman in Black (2012)

Rysligt bra skräckfilm som utspelar sig i England under den edwardianska tiden. Advokaten Arthur Kipps (mästerligt spelad av Daniel Radcliffe) kommer till en enslig by på den engelska landsbygden för att reda ut ett dödsbo. När han kommer till den förfallna egendom som tilhört den döda kvinnan inser han snart att huset, såväl som byborna själva, döljer en mörk och fasansfull hemlighet. Streamas på Comhem Play och Amazon Prime och går att hyra på SF Anytime.

The Blair Witch Project (1999)

Handlingen är säkert välkänd för de flesta. Filmen är en fejkdokumentär – en så kallad ”mockumentary” – som handlar om ett team av unga filmskapare som tänker undersöka en legend om den ökända Blair-häxan. Ligger det någon sanning i alla historier som berättas? Har hon funnits – och finns hon fortfarande där i den snåriga skogen? Finns att se på HBO och kan hyras på SF Anytime och Google Play.

Don’t Say A Word (2001)

En riktigt otäck skräckthriller där psykiatern Nathan Conrads (Michael Douglas) dotter kidnappas och där utpressarna kräver att han ska locka fram en särskild sifferkombination ur en ung mentalpatients (Brittany Murphy) hjärna. Om han inte lyckas så kommer hans enda barn att dö. Streamas på Prime Video och går att hyra på Google Play och iTunes.

Night of the Living Dead (1968)

Långt innan begreppet ”zombiefilm” var påtänkt skrämde George A Romero folk från vettet med den här filmen om döda som vaknar till liv och börjar äta människor. Idag, när zombiefilmer blivit en egen genre och The Walking Dead är inne på sin tionde säsong, är den kanske inte lika skrämmande. Men sevärd är den ändå, inte minst för att den var så nyskapande och stilbildande när den kom. Streamar på Viaplay och Amazon Prime och finns att hyra på Blockbuster.

The Conjuring (2013)

En av de mest skrämmande filmer som gjorts på länge – den där sortens film som får en att skrika högt i soffan och sätta popcornen i halsen. Den utspelar sig i slutet av 1960-talet, då en familj flyttar in i ett stort hus på landet. Givetvis finns det något ont i huset – frågan är bara hur man ska bli av med ondskan…

Filmen har fått flera uppföljare och spinoffs, men även om flera av dem är sevärda så har ingen av dem nått upp till den första filmens kvalitet. Streamas på Netflix. Går att hyra på Google Play, SF Anytime, iTunes och Viaplay Store.

När lammen tystnar (1991)

En modern klassiker, med allas favoritkannibal Hannibal Lecter (spelad av en Anthony Hopkins i toppform) som hjälper FBI-agenten Clarice Starling att lösa en bestialisk serie kvinnomord. Ingen övernaturlig skräck här inte – här är det tvärtom ett alldeles levande monster som gömmer sig i skuggorna. Finns att streama på Viaplay och kan hyras på Microsoft Store, Google Play, iTunes och SF Anytime.

Paranormal Activity (2007)

Stilbildande och nervkittlande lågbudgetfilm om ett sambopar som hemsöks av en demon. För att få veta mer om vad det är som stör deras nattsömn börjar de sätta upp kameror runt om i huset. Men kommer det att hjälpa – eller retar det bara upp demonen? Streamas på Comhem Play och finns att hyra på Google Play, SF Anytime, Rakuten TV och iTunes.

Filmen har fått flera uppföljare och en riktigt bra japansk spinoff, Paranormal Activity Tokyo Night (2010).

Happy Halloween, som man säger ”over there”…

Bitte Assarmo