BITTE ASSARMO: Malmö kulturförvaltning borde ha vetat bättre än att ge bidrag åt arabiska bokmässan

Malmö kommun avslutar samarbetet med arabiska bokmässan. Anledningen är att man via länkar på mässans sajt kunnat köpa antisemitisk litteratur. Oacceptabelt, säger Jennie Järvå, enhetschef för Kulturanalys och stöd på kulturförvaltningen.

Oacceptabelt. För jävligt kan man också säga. Men frågan är ju hur det alls har kunnat undgå kulturförvaltningen att antisemitisk propaganda är vanligt förekommande just i ett sammanhang där Ibn Rushd är inblandade.

Arabiska bokmässan har arrangerats under flera år i Malmö, med studieförbundet Ibn Rushd som arrangör. Bara det borde få varningsklockorna att ringa, även hos den mest godtrogna enhetschef på en svensk kulturförvaltning. Om det är något Ibn Rushd är kända för, förutom den starka kopplingen till Muslimska brödraskapet och det ständiga gnällandet om att hela Sverige är islamofobiskt och att alla ickemuslimer är jättejättedumma, är det att de ofta och gärna frotterar sig med välkända antisemiter.

Så långt tänkte dock inte kulturförvaltningen i Malmö stad – eller så ville de inte fundera för mycket över den lilla bagatellen. Mångkulturen är ju så viktig att den måste omfamnas till varje pris, och arabiska bokmässan är säkert något som stadens politiker och tjänstemän värdesätter synnerligen högt. Då kan man ju inte börja fundera på om den ”nya” arrangören, arabiska bokmässan (som bildats enkom för att mässan skulle kunna få de bidrag som studieförbundet inte kunnat få) kunde ha koppling till Ibn Rushd.

Hur som helst gav Malmö stad bokmässan det önskade stödet. 150 000 kronor pytsades in. Och nu går chockvågorna höga i kulturförvaltningen, efter att det avslöjats att bokmässan lagt ut antisemitiska länkar på sin webbsida.

– Vi är fullständigt chockade över det här, säger Pernilla Conde Hellman, Malmö stads kulturdirektör, som nu tar avstånd och som hoppas att även andra inblandade ska göra det.

Kulturrådet, till exempel. Som också bidragit ekonomiskt till arabiska bokmässan. Där kände de tydligen inte heller till att Ibn Rushd har kopplingar till antisemiter och militanta islamister. Hoppsan!

Pernilla Conde Hellman ska också se över om det går att kräva tillbaka pengarna. Så dags nu, liksom. Kollar man verkligen inte upp bättre vilka man delar ut bidrag till?

Dum fråga. Klart man inte gör. Inte i Sverige, inte.

Själv är jag mest chockad över att någon är chockad överhuvudtaget. Antisemitism på en bokmässa arrangerad av Ibn Rushd är väl bara vad man kan förvänta sig, tänker jag.

Arrangörerna värjer sig förstås. De hade ingen aaaning om att det smugit sig in antisemitism i sammanhanget. Det var ett misstag bara. Jo, tjena. Som om en arrangörsförening, som bildats för att Ibn Rushd vill ha ekonomiska bidrag, skiljer sig från sin moderorganisation. Kulturförvaltningen i Malmö stad borde skämmas som överhuvudtaget betalade ut pengar till ett arrangemang där Ibn Rushd är med och styr och ställer.

Bitte Assarmo