HITTAT PÅ NÄTET: Öppet brev till Facebook

Fler och fler vittnar om hur medieplattformen Facebook censurerar och stänger av personer, ofta utan synbar anledning och dessutom på ett inkonsekvent sätt. Nyligen kunde vi läsa om hur SD-politikern Jessica Stegrud stängdes av för att hon besvarade en anklagelse om nazism med att den som kommenterat var okunnig. Mer än så behövs inte – i alla fall ibland. Ibland är det dock tvärtom, som vi har skrivit om i Det Goda Samhället.

En som ifrågasätter Facebooks algoritmer, och orsakerna till varför vissa stängs av, är Katarina Dahlbäck. Efter att hon postat en bild från sin pilgrimsresa till Assisi, samt länkat till dokumentären Ett folk, ett parti – socialdemokraternas historia har Facebook stängt av henne med motiveringen att hon delat ”naket innehåll” och visar ”sexuella aktiviteter”.

Nu skriver Katarina ett öppet brev till Facebook:

Jag utgår ifrån att det var ett misstag att blockera mig från Facebook och att ni kommer att rätta ert misstag och häva blockeringen. För det inser ju alla med ett någorlunda sunt förnuft att en dokumentärfilm, som handlar om socialdemokraternas nazistiska förflutna, eller ett foto av en fullt påklädd pilgrim som sitter på en tågstation på väg till ett kloster i Assisi, inte innehåller nakenhet och sexuella aktiviteter.

Att Facebook skulle förbjuda mig från att länka till filmen, därför att ni inte vill att folk skall få kännedom om socialdemokraternas nazistiska förflutna, bedömer jag som uteslutet. För även ni, Mr. Facebook, tar väl avstånd från nazism och rasbiologi?

Dokumentären om socialdemokraternas historia gjordes av tidningen Samtiden, med stöd av Sverigedemokraterna, och granskar Socialdemokraternas historia under första hälften ur ett kritiskt perspektiv. Den väckte stor uppståndelse när den först lades upp på Youtube och togs till och med bort från plattformen en tid. Historikern Jens Ljunggren kritiserade den, inte främst för innehållet som sådant, utan för att han ansåg att Sverigedemokraterna inte hade gjort den av historiskt intresse, utan för att svärta ner socialdemokratin.

Frågan blir då om avstängningen verkligen handlar om nakenhet och sexuella aktiviteter eller om något annat?

Läs hela det öppna brevet till Facebook här

Redaktionen