HITTAT PÅ NÄTET: Första svenska Antarktisexpeditionen

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Första svenska Antarktisexpeditionen leddes av Otto Nordenskjöld mellan 1901 och 1904. Det var en av de första vetenskapliga expeditionerna till Antarktis, en i början på 1900-talet i stort helt outforskad kontinent. Kantad av strapatsrika äventyr och umbäranden avslutades den dock lyckligt och med stor vetenskaplig framgång.

Den 16 oktober 1901 lämnade Antarctic Göteborgs hamn.

Otto Nordenskjöld (1869-1928) var geolog, polarforskare, professor samt rektor vid Göteborgs handelshögskola.

Nordenskjöld blev påkörd av en buss på en gata i Göteborg, och skadas så svårt att han avled den 2 juni 1928, endast 58 år gammal. Han ligger begravd på Östra kyrkogården i Göteborg.

Utdrag ur Svenska folket genom tiderna av Evert Wrangel (1938-1940):

Otto Nordenskjöld hade företagit geologiska forskningar i Patagonien och Eldslandet, i Klondyke och på Grönland. Han hade med sig en stab av vetenskapsmän och medhjälpare, av vilka flera sedermera gjort sig namn som framstående forskningsresande, som Johan Gunnar Andersson och Carl Skottsberg. 1901 avseglade fartyget till de antarktiska regionerna söder om Sydamerika. Det var meningen att en del av expeditionen skulle gå i vinterkvarter, medan fartyget vände norrut igen. Så skedde också. Nordenskjöld själv stannade på den plats, som utsetts därtill, Snow-Hill-ön, där hyddor uppfördes. Antarctic avseglade för att nästa antarktiska sommar, d. v. s. vår midvinter, avhämta de landsatta. Övervintringen blev hård, och en planerad längre färd till lands måste uppskjutas på grund av de svåra snöstormarna. Viktiga observationer gjordes såväl under denna färd som på stationen. Sommaren kom, men ingen Antarctic uppenbarade sig för att taga de landsatta ombord. Det var icke med glada känslor, de sågo fram mot en ny vinters stormar och köld, även om de icke misströstade om att de skulle reda sig.

Fortsätt läsa här

Redaktionen