HITTAT PÅ NÄTET: Karl XV:s begravning

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Karl XV (1826-1872), var kung av Sverige och Norge från 8 juli 1859 och fram till sin död 1872. Fram till trontillträdet var han hertig av Skåne. Han var son till kung Oscar I och drottning Josefina. Han gifte sig 19 juni 1850 med Lovisa av Nederländerna. I folkmun kallades han ”Kron-Kalle”.

Kung Karl XV dog 18 september 1872 på Residenset i Malmö och begravdes den 9 oktober i Riddarholmskyrkan i Stockholm.

Utdrag ur boken Karl XV och hans tid av Erik Thyselius (1910):

Den 9 oktober skedde begrafningen med stor ståt men ock under högtidlig stämning och anslutning från folket. På gatan såg man öfverallt bland de hopade skarorna ett djupt och högtidligt allvar och på många håll blickar, som tårades då de föllo på den högt burna och vidt omkring synliga kista, som gömde kung Karls stoft.

Fortsätt läsa berättelsen här

BILD: Bernadottska gravkoret, Riddarholmskyrkan i Stockholm. Karl XV:s grav till höger.

Redaktionen