MOHAMED OMAR: Bilan Osman pallar inte med vita människor. Nu nomineras hon till pris

Bilan Osman är en professionell så kallad ”antirasistisk” opinionsbildare som arbetar på skattefinansierade Expo. Hon har nyligen nominerats ett pris, vilket hon berättar om på Twitter (6/10 2020) genom följande formulering:

En stilla undran: alla rassekonton som ena dagen går bananas över identitetspolitik men i samma andetag reducerar mig till hudfärg och bakgrund när jag nomineras till ett pris pga ”hon skulle inte fått det om hon inte vore svart och muslim”: hur mår ni?

Hon tycks mena att de som anklagat henne för att bedriva identitetspolitik hycklar eftersom samma personer (”rassekonton”) nu säger att hon fått ett pris på grund av hennes hudfärg.

Kritikerna bedriver dock inte identitetspolitik. De anklagar prisgivarna för att bedriva identitetspolitik.

Priset i fråga är Tidsskriftspriset i kategorin ”Årets rising star”.

Tidigare har den så kallade ”antirasisten” Bilan Osman uttryckt sig så här på Facebook:

”För var dag som går så pallar jag inte med vita människor.”

Det som gör dessa människor besvärliga är inte deras sätt, utan hudfärgen. Det är deras vithet som gör Bilan Osman trött.

Vem reducerar människor till deras hudfärg?

Är Bilans Facebookkonto ett av dessa otäcka ”rassekonton”?

Jag undrar vilken hudfärg priskommittén har? Jag undrar vilken hudfärg prisutdelaren har? Om de är vita kanske Bilan Osman kommer att nobba priset med motiveringen att hon inte ”pallar med vitingar”.

Tror inte det…

Kritikerna, ”rassekontona”, som menar att Bilan Osman nominerats på grund av sin hudfärg kan dock ha rätt.

Så här lyder motiveringen:

Bilan nomineras alltså för att hon banar väg för ”personer vars verklighet sällan beskrivs annat än som stereotyper”. Det låter som att det är svarta personer man syftar på här. Kanske muslimer, kanske ”rasifierade”, kanske kvinnor med hijab. Oavsett så låter det som att hon ses som representant för en offergrupp. Hennes identitet har betytt något för urvalet.

Det finns många länder i Afrika med svart majoritetsbefolkning som Bilan skulle kunna bosätta sig i om hon inte ”pallar” att leva med besvärliga vitingar omkring sig. Kanske Somalia? Hon har somaliskt ursprung och kan kanske språket.

Jag har dock svårt att tro att hon i Somalia skulle kunna få bidrag och priser för att bekämpa somaliernas rasism mot till exempel vita och andra svarta grupper.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar