HITTAT PÅ NÄTET: Lina Sandell föds den 3 oktober 1832

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Psalmförfattaren Carolina Wilhelmina ”Lina” Sandell föddes den 3 oktober 1832 i Fröderyds socken.

Lina Sandell fick sin utbildning av fadern i hemmet, och introducerades redan i åtta-nio års ålder för främmande språk. Hon var sjuklig som barn och vid tio års ålder drabbades hon av en nervfeber, som gjorde henne delvis förlamad.

Lina Sandell blev allt sämre, i juli 1843 föll hon i dvala och alla trodde att hon skulle dö. Hon återhämtade sig dock. 17 november 1844 skall hon ha slagit upp den bibeltext som fadern samtidigt predikade i kyrkan, som handlade om Jairos dotter uppväcks från de döda och vid läsandet av texten hört Guds röst säga henne: Är du beredd? Lina skall ha svarat Herre jag tror, hjälp min otro!. I samma stund fick hon kraft att resa sig ur sängen. Då familjen återkom från kyrkan stod hon påklädd i dörren och mötte dem.

Redan 1852 hade hon skrivit över 100 dikter. 1853 utgav hon sin första diktsamling Andeliga Vårblommor. Året därpå vann hon andra pris Evangeliska Traktatsällskapets novellpristävling med Si, dörren är öppen, vilken utgavs i bokform och såldes i över 60 000 exemplar.

”Blott en dag” är en Lina Sandells kändaste psalmer. Den skrevs 1865 och fick en lättare textbearbetning 1872. Från början hade varje rad en stavelse mindre (En dag, ett ögonblick i sänder), men detta ändrades av författarinnan själv för att texten skulle harmoniera med melodin av Oscar Ahnfelt från 1872. Ursprungligen lydde en textrad i första versen ”Han som har mer än moders hjärta” men efter påtryckningar från kritiker byttes orden ut mot ”han som bär för mig en faders hjärta”.

Psalmen är vanlig vid jordfästningar i Sverige.

Läs Lina Sandells diktsamling Andeliga daggdroppar (1855) här