MOHAMED OMAR: Amerikansk karate

För några dagar sedan (18/9 2020) skrev jag en kommentar till teveserien Cobra Kai. Serien hade premiär på YouTube våren 2018, men har nu tagits över av Netflix.

Cobra Kai är en fortsättning på filmen Karate Kid, som kom 1984. Två karatelärare (sensei) står mot varandra, den onde John Kreese som leder Cobra Kai och den gode Miyagi. Kreese lär sina elever att vara aggressiva och brutala. Hans motto är ”Strike First, Strike Hard, No Mercy”. Mr. Miyagi däremot menar att karate bara ska användas i självförsvar och med behärskning.

John Kreese främste elev heter Johnny Lawrence medan Miyagis ende elev heter Daniel LaRusso. De två rivalerna representerar de två olika skolornas mentalitet och läror. Självklart vinner Miyagi och LaRussos kontemplativa, återhållsamma och barmhärtiga stil mot Kreeses och Lawrence hårdhet och grymhet.

I min kommentar menade jag att de två skolorna ska representera det amerikanska eller det västerländska respektive det österländska. Medan Cobra Kai handlar om funktionalitet och effektivitet, handlar Miyagi skola om inre frid och någon slags ”upplysning”. Konflikten mellan de båda karateskolorna, anspelar på stereotypa föreställningar om väst som den kalla rationalitetens och handlingens civilisation och öst som hjärtats och kontemplationens civilisation.

Man kan därför i viss mån se Karate Kid-sagan som ett uttryck för den västerländsk självkritik som framställer den västerländska civilisationen som själlös och materialistisk i förhållande till Österlandet. Så här säger Johnny Lawrence till sina elever:

There’s a lot of talk going around the Valley about free karate. But everyone knows that in life, you get what you pay for. You wanna really kick the competition? Then you need to get your ass over to Cobra Kai. Screw that lame meditation bullshit. What you need is bone-crunching, face-smashing, good ol’ American karate. Enough about self-defense. Learn self-offense! Don’t be a pussy. Join Cobra Kai, and let me teach you the way of the fist.

Cobra Kai lär ut amerikansk, alltså västerländsk karate, som fokuserar på funktionalitet och effektivitet, medan Miyagi lär ut ”lame meditation bullshit”. Bilden av Cobra Kai som amerikansk karate förstärks av att John Kreese är krigsveteran och patriot. I dojon hänger en amerikansk flagga.

De stereotypa bilderna av Västerlandet som själlöst och materialistiskt kallas ibland ”occidentalism”, en motsvarighet till ”orientalism”, stereotypa bilder av Orienten. Ytterligare en anspelning på denna motsättning hittar man i Daniel LaRussos beskrivning av sin egen skola:

Inner peace, focus, balance. These are just some of the skills that you will master when you join Miyagi-Do Karate. I’m Daniel LaRusso, and before I was the number-one auto dealer in the Valley… I was two-time All Valley under-18 champion. Now, you can learn the secrets of Okinawan karate, true karate, by joining the Miyagi-Do Team. Don’t be a snake in the grass, be a champion. Tweet us at #TeamMiyagiDo. And all lessons are free. That’s right, free. Because at Miyagi-Do, it’s not about the money. It’s about the karate.

Till skillnad från Cobra Kai handlar inte hans karate om pengar utan om ädlare saker. Den här västerländska självkritiken och romantiseringen av Den Andre är välkänd och jag känner inte att jag behöver ta upp några exempel. Medan Miyagis skola bygger på romantisering och idealisering av det österländska är Cobra Kai snarast en karikatyr av det amerikanska eller det västerländska.

I filmerna och teveserien används olika markörer för att förknippa Cobra Kai med det amerikanska och det västerländska och Miyagis skola med det japanska och det österländska. Cobra Kais träningsscener ackompanjeras av hårdrock, en typisk ”vit” och ”aggressiv” musikstil, medan Miyagi-scener ackompanjeras av meditativ, österländsk musik. Johnny Lawrence själv gillar rockband från 70- och 80-talet som Foreigner, Speedwagon och Boston, något som sannolikt används för att förstärka hans identitet som vit, medelålders man.

Igår (21/9 2020) publicerade en av YouTubes mest populära karatepersonligheter, Sensei Seth, en videokommentar till teveserien Cobra Kai som tog upp denna motsättning mellan västerländskt och österländskt i teveserien. Läser Sensei Seth Det Goda Samhället? Fick han idén från mig? Skämt åsido. Det är nog många som gjort samma observation.

Se videon:

Det är uppfriskande att se hur frimodigt Sensei Seth försvarar amerikansk karate mot traditionell karate från Okinawa. Han tar upp en sak som jag missade i min kommentar: att man i Cobra Kai, till skillnad från i Miyagis skola, använder av moderna redskap. Man sparrar också betydligt mer, alltså simulerar riktiga strider, medan man i Miyagis skola mest ägnar sig åt kata, alltså ganska långsamma koreografiska rörelsemönster.

I en kommentar under videon skriver Ramsey Dewey, en av YouTubes kändaste kampsportspersonligheter, så här:

I like how unapologetic you are about American martial arts being their own thing. I’m not a big fan of authenticity snobs- which seems to happen a lot with discussions of Chinese food outside of China. Food snobs are like “Actually orange chicken isn’t authentic Chinese food!” Meanwhile, I’m over here in China like “Settle down food snob! Orange chicken is delicious! I’ll take that over coagulated pigs blood and sheep intestines any day!”

Ramsey Dewey, som också är amerikan, har flyttat till Shanghai i Kina där han driver en kampsportsskola med inriktning mot tävlingar i Mixed Martial Arts (MMA).

Mohamed Omar