Gästskribent ROBIN ERIKSSON: I Japan säljs fler blöjor för gamlingar än för barn

I Japan har antalet personer i åldern 20 – 29 minskat från 19i till 13ii miljoner under åren 2000 till 2015. Tolv procent är under 15 år, 15 procent är 15 – 29 år, 19 procent är 30 – 44, 20 procent är 45 – 59 och 20 procent är 60 – 74.iii Gruppen 0 – 14 är bara lite mer än hälften så många som dem i gruppen 60 – 74.iv Fler blöjor säljs för gamlingar än för barn. Kvinnorna får 1,3 – 1,4 barn.

De unga japanerna har sex online istället för med människor. Gamlingarna har dockor som pratar med dem då de saknar barnbarn. 43 procent av unga vuxna mellan 18 – 34 är oskulder och 64 procent är singlar enligt inslaget ”Sexless in Japan” av BBC. Av dem som fyller 30 är en tredjedel oskulder och 25 procent av 50-åriga män har ännu inte gift sig. Den kanadensiske journalisten Mark Steyn sa att de unga japanerna inte bara är barnlösa utan inte ens intresserade av att komma till första basen (att kyssas).

År 2016 föddes under en miljon barn i landet som nådde sin demografiska topp år 2010 med 129 miljoner invånare. År 1920 – 1950 brukade två miljoner barn födas varje år i Japan.

Harvardekonomen Harry S. Dent säger att Japans aktiemarknad och fastighetsmarknad började gå sämre runt år 1990 eftersom landet då fick för många gamla som spenderade mindre. Japan hade inte samma babyboom efter andra världskriget som västvärlden hade. Mellan 1990 och 2003 minskade Japans aktiemarknad med 80 procent. Dent säger även att USA:s ekonomi kraschade åren 2007 – 2009 eftersom det var då babyboomers började spendera mindre. Ungefär år 1960 föddes flest antal barn i USA. De flesta människor spenderar som mest när de är runt 48, sedan minskar konsumtionen.

Japans gamlingar vill inte ha kalla metallhänder som vänder dem i sängarna och robotarna ser för sura ut. Därför försöker japanska forskare uppfinna robotar med mjukare händer och snällare ansikten. I Japan vill man inte ta emot nya 37 grader varma kroppar från Afrika och vissa muslimska länder (där folk skaffar 3 – 7 barn) för att ta hand om de gamla. Japanerna har bestämt att landet ska leva eller dö som Japan för japanerna.

I Västeuropa är det vanligt att invandrare jobbar som välfärdsanställda som ska hjälpa gamlingar och funktionshindrade, men i Japan satsar makthavarna på robotar. Vissa japanska forskare brukar fråga de funktionshindrade vilken hjälp de behöver och sen försöker de lära robotarna att utföra den hjälpen. Japan tar emot ytterst få invandrare som får arbeta med att hjälpa gamlingarna. De har så svåra kunskapstester i japanska för invandrare som ska jobba inom sjukvården att närapå 90 procent kuggar.

År 2050 kommer 50 procent av Japans befolkning att vara över 55 och det ser ännu värre ut för Sydkorea. År 2018 minskade Japans befolkning med 445 000 personer och år 2019 med 512 000 personer.

Det finns många män i Japan som bor hemma och spelar dataspel i sitt rum och deras mamma kommer tre gånger om dagen och ställer en bricka med mat utanför deras dörr. Japans befolkning beräknas sjunka från 129 till 75 miljoner år 2100. En japansk kvinna sa att om ett par hundra år kanske japanerna kommer vara utdöda. En gång såg jag ett tv – program från Japan där det bara fanns ett barn i klassen eftersom de andra vuxna i närområdet inte hade skaffat barn. Pojken kunde lära sig väldigt bra men han kände sig ensam.

I den japanska staden Nanmoku brukade det finnas över 1 200 skolbarn men idag finns bara 37. En byggare sa att han bara får renoveringsjobb för ingen vill ha ett nytt hus längre. En gammal japansk dam sa att hon brukade laga mat åt skolbarn och det brukade finnas 1400 barn i staden, men nu finns det knappt några unga människor kvar.

Många i Sverige tror att Thailand är ett väldigt fattigt land där folk får massor av barn. Thailändarna får 1,5 barn per kvinna. I både Bangkok och Phuket får kvinnorna under 0,9 barn. Det finns sex miljoner 45 – 49-åriga thailändare och fyra miljoner 0 – 4-åriga thailändare.

Mellan år 2020 och 2100 beräknas länder som Thailand kollapsa från 70 till 46 miljoner, Sydkorea 51 till 30 miljoner och Taiwan 24 till 16 miljoner. I Taiwan får kvinnorna 1,06 barn.

I Sydkorea har myndigheterna stängt över 3 500 skolor sedan början av 1980-talet. I huvudstaden Seoul får kvinnorna 0,84 barn. År 2018 fick kvinnorna i hela landet 0,95 – 0,98 barn. De senaste tolv åren har politikerna i Sydkorea spenderat omkring 1,2 miljarder kronor på olika åtgärder för att uppmuntra de unga sydkoreanerna att skaffa fler barn, men inga resultat kan upptäckas. Vissa dagis brukade ha skolbussar som körde hem barnen men nuförtiden räcker det att dagisföreståndaren kör hem dem med sin egen bil. En stor buss behövs inte.

En ung sydkoreansk kvinna sa ”Efter att jag studerat feminism och anti – äktenskap har jag börjat planera och leva mitt liv med mer fokus på mig själv”. Hon skulle aldrig gifta sig eller skaffa barn.

En gift sydkoreansk affärsman sa att när han åker på affärsresor utomlands eller till andra sydkoreanska städer köper han presenter till parets hund, men paret tänker inte skaffa några barn.

I Singapore får kvinnorna minst antal barn i världen med 0,8 – 0,9 barn per kvinna. Macau i Asien ligger på 0,96. I Hongkong föds 1,2 barn per kvinna.

Fox News diskuterade hur få barn som föds i Japan och att även USA har börjat få barnbrist. En judisk rabbin sa att lösningen på problemet är att folk lägger ner sin iPhone och går tillbaka till traditionella värderingar.

Robin Eriksson är en funktionshindrad och socialkonservativ man. Han har läst på mycket om demografi och religion i över tio år. Den som vill kan swisha en gåva till 076 – 083 67 44.

Gästskribent