HITTAT PÅ NÄTET: Karl XV dör, efterträds av sin bror Oscar II som kung av Sverige och Norge

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Karl XV (1826-1872), var kung av Sverige och Norge från 8 juli 1859 och fram till sin död 1872. Fram till trontillträdet var han hertig av Skåne. Han var son till kung Oscar I och drottning Josefina. Han gifte sig 19 juni 1850 med Lovisa av Nederländerna. I folkmun kallades han ”Kron-Kalle”.

Utdrag ur Carl Grimbergs Svenska folkets underbara öden:

Krafterna sjönko nu med en förfärande hastighet. Han tillkallade sin förtrognaste vän, löjtnant Gyllenram, och när han sträckte ut handen mot honom, sade han: ”Nu, Henrik, skall jag dö.” På Gyllenrams fråga, om han kände sig nöjd därmed, svarade Karl: ”Ja, jag är mycket nöjd.”

Med manligt lugn följde han dödens annalkande. Han ”anmärkte själv, när fingrarna började vitna, och underrättade sig emellanåt om pulsens hastighet”, säger landshövding von Troil. ”Han slutade utan ringaste dödsarbete och så tyst, att jag, som lyssnande satt tätt bakom hans huvudgärd, icke kunde märka det ögonblick, då livet flyktade.”

Läs kapitlet ”Karl XV:s sista år” 

Redaktionen