BITTE ASSARMO: Sverige är landet där brott lönar sig, del II

Det är nu 22 år sedan 63 unga liv släcktes i den fruktansvärda diskoteksbranden vid Backaplan i Göteborg. De fyra män som hade anlagt branden dömdes för grov mordbrand, de tre äldsta dömdes till fängelse i sju-åtta år medan den yngste fick sluten ungdomsvård.

De dömdes också att betala skadestånd, dels till de överlevande, dels till anhöriga till dödsoffren. Skadestånd som uppgick till drygt 10 miljoner och som betalats av Brottsoffermyndigheten. Brottsoffermyndigheten tar nämligen över skadestånden när de dömda inte kan betala, så att offren får ut sin ersättning. Det innebär dock inte att de skyldiga går fria. Skulden ska alltså inte preskriberas, utan drivas in av myndigheten.

Trots det så har de fyra ansvariga för diskoteksbranden sluppit ifrån sin skuld. Enligt en krönika i Expressen har Brottsoffermyndigheten inte bara redan tidigare prutat ner de fyras gemensamma skuld, genom att bara ta de större och mest givna fallen vidare, 2017 skrev de också av den helt och hållet – trots att tre av de dömda har jobb, och två av dem dessutom välbetalda jobb med närmare 500 000 i årsinkomst.

Så hur kommer det sig då att Brottsoffermyndigheten anser att de här männen inte ska behöva betala sin skuld? Häpnadsväckande nog för att ”gärningsmännen är negativt inställda till att betala och bestrider ansvar”.

Snacka om att håna alla skötsamma medborgare som stretar med studielån och bostadslån och vad det nu kan vara.

Det är förstås en sak att gärningsmännen själva vill slippa undan. Man kan inte räkna med att fega kräk som anlägger en brand i en lokal full av människor har någon moralisk kompass, eller förmåga att känna ansvar. Men att Brottsoffermyndigheten viker sig, det är en helt annan sak.

Argumentet är att Brottsoffermyndigheten skulle tvingas gå till domstol för att kunna driva in skulden från de fyra dömda mordbrännarna. En sådan process är, enligt myndigheten ”svår, kostsam och osäker” – därför ger man alltså upp och låter skattebetalarna stå för kostnaderna.

Fyra män med 63 liv på sitt samvete förklaras alltså skuldfria – bara för att de vägrar gå med på en avbetalningsplan. I Sverige lönar det sig alltså att begå brott.

För vanliga hederliga medborgare, som skuldsatts på grund av sjukdom eller arbetslöshet, råder dock helt andra förutsättningar. För det första går de allra flesta med på en avbetalningsplan, helt enkelt därför att de är just hederliga. För det andra skulle det ändå inte spela någon roll om de vägrade betala, för när det gäller de skötsamma medborgarna är det aldrig någon myndighet som tvekar att driva in skulder.

I landet med ”allas lika värde” har det än en gång visat sig att gärningsmän värderas högre än offer.

Bitte Assarmo