MOHAMED OMAR: Svarta preppys

När jag besökte klädföretaget Gants hemsida igår (10/9 2020) såg det ut så här på avdelningen herrtröjor. Av sju modeller är sex svarta. Gant har, liksom många andra företag, gått och blivit woke.

Ibland låter det på woke-folket som att syftet med så kallad ”mångfald” är att återspegla verkligheten i Det Nya Sverige. Alla ska känna sig representerade. Det är så de säljer in sin mångfald till folk som inte är lika vakna.

Men så här ser det inte ut Det Nya Sverige. Än så länge är ljushyade ”gammelsvenskar” i majoritet. Och särskilt bland Gants kunder. Rugbytröjor, pastellfärgade pikéer, button down-skjortor med mera som hör till den så kallade preppystilen bärs framför allt av vita medelklasskillar.

Hur många svarta killar går i verkligheten klädda i den här typen av kläder? Säkert finns det några, men inte 6 av 7. Jag har ingen statistik, men jag skulle tro att ens 1 av 7 av killarna som gillar preppystilen i Sverige är svarta.

Svarta utgör överhuvudtaget en liten del av befolkningen i Sverige. Många av dem är invandrare från till exempel Somalia och bor i Orten. Där råder ett annat mode.

Gants val av modeller är inte ett försök att återspegla verkligheten, utan att förändra den. Nja, eller så handlar det bara om feg anpassning till det arga och skrikande woke-folket.

Preppy är en stil med ursprung bland vita, välbärgade ungdomar vid USA:s elitgymnasier på nordöstkusten som Exeter, Andover och Hotchkiss.

Ordet preppy kommer från det amerikanska ordet preparatory schools. Skolorna är privata och mycket dyra att gå i.

Dessa skolor skulle förbereda ungdomarna för kommande studier vid de så kallade Ivy Leaugue-universiteten Yale och Harvard. Namnet Ivy kommer från murgrönan som växer längs universitetens tegelfasader.

Preppystilen handlar om att förena traditionell klädsel med mer lediga och sportiga inslag. Där finns en sorts snobbig nonchalans. Några klädföretag som förknippas med preppy är Tommy Hilfiger, Ralph Lauren och Gant.

Det är för övrigt ännu svartare på Ralph Laurens hemsida…

När preppystilen skapades på 1950- och 60-talen fanns det knappt några svarta alls som studerade vid dessa skolor och universitet. Det märkliga är, att, trots inkvotering och starkt politiskt tryck, så är antalet svarta studenter vid Ivy Leaugue fortfarande mycket litet.

Preppyn började som en vit grej – och är det i stor utsträckning fortfarande. Det finns säkert en och annan afroamerikan eller ”rasifierad” som gillar stilen. Men de är undantag.

Det är en vit subkultur på samma sätt som hiphopen är en svart subkultur. Det finns vita hiphoppare. Och det finns så kallade ”whiggers”, det vill säga vita killar som klär sig och uppför sig svart.

När jag googlar på ”preppy” ser jag att man i var och varannan modebild har stoppat in en svart kille i bilderna. Det tycks inte få finnas en gruppbild med bara vita killar. Det är liksom inte okej.

På bilden ovan, som jag hittade när jag googlade, ser vi att en av de fem preppykillarna, som poserar framför vad som ser ut som tegelväggen till något prestigefyllt amerikanskt lärosäte, är svart. I verkligheten utgör de svarta studenterna inte ens 1 av 10.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar