BITTE ASSARMO: Mikael Damberg beskriver grov kriminalitet som ”stök”

Allt medan regeringen fortsätter stå handlingsförlamad inför den utbredda yrkeskriminaliteten kryper den bistra nya verkligheten allt närmare de skötsamma medborgarna. Nu är det de äldre i Göteborg som drabbas då svensk polis står handfallen inför den ökande gängkriminaliteten.

Det är Närhälsan i nordöstra Göteborg som nu tvingas stoppa sina hembesök på grund av den gängkonflikt som pågår i området. Närhälsans medarbetare kan alltså inte ge sig ut och besöka sjuka människor i behov av vård – på grund av de kriminella.

För en tid sedan kunde vi läsa om hur samma kriminella gäng upprättade vägspärrar i området och uppmanade invånare i området att hålla sig inomhus. ”Oacceptabelt”, tyckte inrikesminister Mikael Damberg (den var väl otippad?) men särskilt oroad var han förstås inte:

”Jag tror att man har full koll i Göteborg på vilka kriminella nätverk som ställer till med väldigt mycket stök där nere just nu” sa Mikael Damberg till SVT.

Yrkeskriminella som sätter upp vägspärrar, så att vanligt folk riskerar livet om de råkar köra den vägen, ställer alltså till med ”stök”.

Det här är förstås ett medvetet ordval. Mikael Damberg vet mycket väl om att han och hans regering har varit med om att bana väg för den kriminalitet som nu lamslår samhället, både genom underlåtelser och gärningar, och därför vill han tona ner det hela. Men det gör inte saken bättre och inte heller ökar det förtroendet för Damberg.

Alla – åtminstone alla svenskar – vet exakt vad som är skillnaden på stök och kriminalitet. När en högt uppsatt politiker på det här sättet försöker få grovt kriminella att framstå som några busgrabbar som stör friden med att spela hartsfiol, visar han sig inte bara dummare än han (förmodligen) är utan dessutom så skamlöst arrogant att han borde förpassas så långt från makten man bara kan komma.

Vad värre är – han ger också signalen till de kriminella att det inte är så himla farligt, det de håller på med. Lite stök bara, ingenting som inte lite saft och bullar och en ny fritidsgård kan avhjälpa, liksom. Kanske är det rentav samhällets fel att de stökar till det lite?

Allt fler inom polisen intar också samma nonchalanta attityd numera. Erik Nord, polischef för Storgöteborg, säger på fullt allvar att man inte ska ”överdramatisera” att maskerade och sannolikt beväpnade kriminella stoppar och kontrollerar bilar.

Överdramatisera? Som om det överhuvudtaget går att överdramatisera ett så allvarligt samhällshot. När kriminella upprättar vägspärrar har vi faktiskt nått vägs ände, det borde varje polis och politiker med ett uns av vett och förnuft förstå.

Men inte då. Och Erik Nord fortsätter att leverera:

”Vi kan få ett väldigt allvarligt läge oerhört snabbt, det kan gå på minuter nästan i den här konflikten. Men jag känner mig trygg med arbetssättet vi har och att vi får ihop de olika delarna på ett bra sätt.”

Vi ”kan få” ett allvarligt läge? Men det har vi alltså inte när de kriminella sätter upp vägspärrar och kontrollerar bilar?

Man kan undra när läget blir ”allvarligt” för Erik Nord. När de skjuter sig in på landets polisstationer och tar över hela verksamheten?

Nåja, Erik Nord känner sig i alla fall trygg. Skönt för honom. För oss andra är det nog lite si och så med den saken. Särskilt vi som växte upp i ett Sverige där det rådde lag och ordning. Som de gamla samhällsbyggarna, till exempel, som nu går miste om viktiga hembesök i vården på grund av samhällets totala släpphänthet med yrkeskriminella. Jag skulle hellre se att de kände sig trygga än att Erik Nord gör det. Men man kan ju inte få allt här i livet.

Bitte Assarmo