MOHAMED OMAR: Den som skrev Koranen hade dålig koll

En video på min YouTube-kanal har fått ett ökat antal visningar senaste veckan. Videon, som publicerades den 8 februari 2019, handlar om vetenskapliga fel i Koranen och heter ”Den som skrev Koranen hade dålig koll”.

Jag har inte gjort videos på ett tag. Jag skulle gärna göra det, men har inte haft tid. Jag gissar att videon har fått uppmärksamhet på grund av konstnären Dan Parks och den danske politikern Rasmus Paludans kommande koranbränning.

Vad är det då Koranen har fel om? Det är många saker. I just denna video pratar jag om månens och stjärnornas positioner. Det talas på flera ställen om att Gud skapat sju himlar och att dessa ligger ovanpå varandra, liksom våningar, allt längre bort från jorden. I den nedersta himlen, den som är närmast oss, har skaparen placerat stjärnorna: ”Vi hava förvisso smyckat den nedersta himmelen med ett smycke av stjärnor” (Zetterstéen 37:6)

Se videon här:

Stjärnornas position anges alltså specifikt till den nedersta himmelen. Samtidigt är Koranen mera vag när det gäller var månens finns någonstans. Den sägs finnas ”inuti” eller ”mitt i” dessa sju himlar: ”Haven I ej lagt märke till, huru Gud skapat sju himlar över varandra och satt månen till ljus och satt solen till bloss i dem?” (Zetterstéen 71:14-15)

Koranöversättaren K. V. Zetterstéen (1917) skriver ”i dem”, alltså i dessa sju himlar. I den moderna översättningen av Knut Bernström (1998) står det ”ibland dem”. På arabiska används ordet ”fihinna”, vilket betyder just ”i dem”. Det förstår man om man läser andra verser där samma ord förekommer, till exempel 55:56: ”I dem finnas jungfrur…” Här avses jungfrurna i paradiset som de rättrogna männen ska få som lön.

Koranens författare verkar inte ha en klar uppfattning om att stjärnorna finns betydligt längre bort än månen. Avståndet mellan jorden och månen är 384 400 km, medan avståndet till den närmaste stjärnan Proxima Centauri C är 4,2 ljusår! Ändå säger Koranen om ”stjärnorna” i plural, att de är belägna i den närmaste av de sju himlarna medan månen finns någonstans ”i dem”.

Man kan inte säga att det här är ett uppenbart fel eftersom ”i dem” för en välvillig tolkare skulle kunna betyda att månen också finns i den nedersta himlen tillsammans med stjärnorna. Men det medför att det arabiska ordet ”fihinna”, i fallet jungfrurna i paradiset, skulle kunna tolkas som att dessa håller till långt ute i paradisets yttersta kanter, vilket är orimligt med tanke på att hela syftet med deras existens är skänka de muslimska männen njutning på ett så bekvämt sätt som möjligt. Männen ska inte behöva leta efter dem i paradisets ytterkanter.

Låt oss säga att jag slängt dina nycklar och din ring i en simbassäng. Så säger jag att nycklarna finns närmast kanten medan ringen finns ”i bassängen”. Skulle du då tolka detta som att ringen också låg närmast kanten? Förmodligen inte.

Flera troende muslimer har kommenterat under videon. Ingen av dem har förstått vad jag sade eller bemött min kritik. De flesta kommer bara med tomma påståenden i stil med att Koranen visst är sann, underbar, gudomlig och felfri. Många hotar och förolämpar mig. Se bilderna.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar