BITTE ASSARMO: Där urskogen härskar

Tiveden kallas ett stort område där bland annat Askersund och Laxå ingår. Namnet Tiveden tros komma av en sammansättning av namnet Ti (en benämning på den gamle asguden Tyr) och ordet ”ved” som betyder skog. Tyrs skog, alltså, och kanske ligger det något i den förklaringen för historiskt sett har området ofta kallats för just Gudarnas skog.

Tiveden är ett mycket vackert naturområde som som sträcker sig från skärgårdsmiljöer till urskog. I området finns också den vackra nationalparken med samma namn. Den ligger i den del av skogen som brukas kallas Trolltiven. Skogen skapades av is och vatten för mer än tiotusen år sedan, och fortfarande finns i området enorma flyttblock och djupa sprickor som minner om isens framfart. Här finns också många kristallklara sjöar och en av dem är den välkända sjön Fagertärn.

Fagertärn är en vackert belägen sjö som främst är känd för sina röda näckrosor. De upptäcktes i mitten av 1800-talet av den botaniskt kunnige Bernhard Agaton Kjellmark, och blev då kända för allmänheten. Men alla nöjde sig inte med att titta på dem. Under många år skövlades det vilt bland Fagertärns röda skönheter och 1905 fann man det till slut för gott att fridlysa dem.

Trots detta har näckrosorna sakta men säkert minskat i antal genom åren. I slutet av 1970-talet fanns det ungefär 300 näckrosor i skön, men ett år senare hände något och en stor del av beståndet försvann. Anledningen har ingen kunnat förklara, och återhämtningen går långsamt. Numera växlar antalet näckrosor mellan ett fyrtiotal och uppemot ett hundra, och varje år strömmar människor från när och fjärran för att bese de vackra blommorna, inte sällan i sällskap med kunniga guider som berättar både fakta och sägner om de säregna blommorna.

Enligt sägnen var det en fiskare vid namn Fager som gav upphov till blommornas röda färg. Det var si och så med fiskelyckan och när Fager en dag stötte ihop med självaste näcken hade denne ett förslag. Han ville göra ett byte; han kunde ordna så att Fager skulle få näten fulla under varenda fisketur om bara Fager i sin tur lät honom få sin enda dotter den dag då hon blev giftasvuxen.

Fager gick med på förslaget och efter den dagen hade den gamle fiskaren inga problem med att få fångst. Och allt eftersom tiden gick glömde han liksom bort den där uppgörelsen han hade med näcken. Det var ju så lätt att glömma allt ont när man kom hem från fisketurerna med näten fulla och livet lekte… Men en dag hände det som Fager förträngt; hans dotter fyllde arton år och var gammal nog att gifta sig. Och plötsligt mindes han vem hon tillhörde…

Men Fagers vackra dotter var inte den som tänkte ge sig åt den onde. Nej, hon hade andra planer. Det kunde så vara att hennes far hade lovat henne åt näcken. Men han hade aldrig lovat att näcken skulle få henne levande… Så den dag hon skulle förenas med näcken i hans underjordiska rike tog hon en dolk, stötte den i sitt bröst och föll

död ner. Hennes blod färgade Fagertärns vatten rött – och gav näckrosorna dess röda färg…

Idag vet vi att näckrosornas färg uppstått på ett betydligt mindre dramatiskt sätt, nämligen genom en mutation. Vi vet också att de växlar mellan mörkt blodrött och ljusrött, och den ljusa färgen uppstår när de röda blommorna skapar en hybridisering med vita näckrosor. Men den gamla sägnen fascinerar fortfarande Fagertärns besökare år efter år.

Sägnen om fiskaren Fager och hans fagra dotter är inte den enda sägen som florerar kring Tivedens trolska natur. Även om områdets alla grottor frodas myter och sägner. Men vissa sägner är faktiskt sanna, som den som berättas om den känna grottan Stenkälla. Grottans botten gömmer faktiskt en offerkälla från den hedniska tiden, och under det mossklädda klipptemplet springer den gamla källan fram.

Tivedens nationalpark är alltså en både mytomspunnen och naturskön plats. En plats där urskogen fortfarande växer fritt, och dit människor idag kommer för att koppla av och njuta av lugn och frid – och kanske drömma sig tillbaka till en annan tid…

Bitte Assarmo