BITTE ASSARMO: Poliseskort för polisen – men allmänheten behöver inte oroa sig

Sverige har aldrig varit tryggare. Men trots den rådande idyllen behöver polisen eskort till och från arbetet på den nya polisstationen i Rinkeby.

När jag först hörde det trodde jag det var ett skämt. Men inte då. I självaste DN – fyren för den oförvitliga sanningens journalistik – står att läsa att ”De poliser som ska jobba i det nybyggda polishuset i Rinkeby kommer att eskorteras av en extrainsatt polispatrull för att få skydd till och från sitt arbete”.

Det är häpnadsväckande, i synnerhet som polisen själv brukar vara ytterst snabb med att om inte förneka, så åtminstone förminska, problemen. Det är bara ett par år sedan Christoffer Bohman, då tillförordnad lokalpolisområdeschef på Järvafältet påstod sig vara ”förvånad” över att det alls pratades om så kallade no go-zoner.

– Våld mot tjänsteman runt tunnelbanan går ner, och våldsamt upplopp förekommer knappt längre. Jag är lite förvånad över att man pratar om ”no go-zoner” nu, sa han i juni 2018.

Han ifrågasatte också påståendet att det skulle finnas platser där man inte kan arbeta utan polisuppbackning och menade att många förlitar sig på polisen ”i lägen där man borde kunna hitta andra lösningar”.

Andra lösningar. Medan de själva får hjälp av poliskollegor. Snacka om dubbelmoral.

Att polis och annan blåljuspersonal är en särskilt utsatt yrkesgrupp i dessa tider av hänsynslös gängkriminalitet, är förstås ett faktum. Men de har trots allt valt sina yrken själva och är utbildade för att kunna hantera kriminalitet och våld. Vi andra, vi har varken batonger eller skjutvapen att försvara oss med, och nödvärnslagen är så menlös att vi till och med riskerar att bli åtalade om vi försvarar oss när vi blir överfallna och rånade i våra egna hem.

I åratal har skötsamma medborgare tvingats stå ut med en accelererande våldsspiral i samhället, medan polisen generellt har gått i politikernas ledband och förnekat allvaret och dessutom i flera fall gått de kriminella till mötes. Det är motbjudande.

Om situationen i Rinkeby säger Frida Nordlöf, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Rinkeby, att man vill att ny personal ska känna sig trygg.

Och det kan man ju förstå. Alla människor vill kunna känna sig trygga när de går till och från arbete och skola, men inte fasen får de poliseskort för den sakens skull. Tvärtom – när barn blir rånade på kläder och klockor på väg till och från skolan går polisen till och med ut och säger att de själva inbjöd till det.

Ständigt dessa dubbla måttstockar.

Googlar man på ”ingen fara för allmänheten” får man upp sida efter sida med uttalanden från polisen i samband med skjutningar, sprängningar och annat våld och budskapet är alltid detsamma: Allmänhetens oro är obefogad. Vilket naturligtvis är en ren lögn.

Nu när polisen själv behöver poliseskort för att våga gå till jobbet hoppas jag att vi slipper se sådana uttalanden i parti och minut. Annars riskerar polisen att tappa ännu mer av sitt förtroendekapital.

Bitte Assarmo