HITTAT PÅ NÄTET: Hur man daterar hällristningar

I ett inlägg på bloggen Brons och blod (27/7 2020) berättar amatörhistorikern Daniel Palmqvist om ett besök vid hällristningarna i Glösa i Jämtland. Hur ska hällristningar dateras?

”Att datera hällristningar är mycket vanskligt, och ärligt talat så är det kanske något av det svåraste man kan ge sig på att datera. Inom arkeologin kan man använda sig av olika tekniker för att datera objekt som man hittar. Men dessa tekniker är inte helt enkla att använda på just hällristningar.”

På sin blogg skriver Daniel Palmqvist framför allt om den nordiska bronsåldern, men även om Grekland och Indien och andra delar av världen. Han gör fantasieggande spekulationer om paralleller mellan bland andra de nordiska, indiska och grekiska mytvärldarna. Han spekulerar också i om föreställningar och traditioner från bronsåldern kan ha levt vidare in i vikingatiden och ännu längre fram.

Läs mer här

Redaktionen