HITTAT PÅ NÄTET: Karl XII landstiger med en armé på Själland

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Landstigningen vid Humlebæk var en svensk landstigningsoperation som ägde rum vid den danska byn Humlebæk på Själland den 25 juli 1700 under inledningen av stora nordiska kriget. Det var den första offensiven som leddes direkt av Sveriges kung Karl XII, riktad mot Sveriges fiende Danmark som medverkade i trippelalliansen mot Sverige. Danmark inledde kriget genom att anfalla Sveriges allierade Holstein-Gottorp, i samband med Sachsens attack mot Livland. Efter att Danmark ockuperade stora delar av Holstein-Gottorp, valde Karl XII att landsätta svenska trupper på Själland.

Landstigningen understöddes av den svenska örlogsflottan. Danskarna under Jens Rostgaard misslyckades med att stoppa angreppet efter en kort strid, och de svenska trupperna etablerade ett brohuvud på Själland. Med en samlad armé på 10 000 man började Karl XII marschera vidare mot Danmarks huvudstad Köpenhamn. Detta fick Danmark att sluta fred med Sverige, och i freden i Traventhal tvingades Danmark gå ur trippelalliansen. Efter den lyckade operationen kunde den svenska armén transporteras vidare till Estland, som hotades av ryska trupper under tsar Peter I.

Historikern Carl Grimberg skildrar landstigningen i verket Svenska folkets underbara öden:

På högra flygeln var konungen en av de första, som hoppade i sjön. Vattnet nådde honom upp under armarna, men med värjan i hand trängde han framåt. För hans flygel veko danskarne allmänt tillbaka, och snart var fältet rent.

Läs hela Grimbergs skildring av landstigningen i kapitlet ”Danmark tvingas till fred” här

Redaktionen