MOHAMED OMAR: Kraven på västvärlden tar aldrig slut


Västvärlden är sannolikt den minst rasistiska delen av världen. Ändå är det här det pratas mest om rasism. Vi är den mest framgångsrika civilisationen i världshistorien. Samtidigt finns det ingenstans lika mycket självkritik, ja, till och med självhat.

När det är på det här sättet är det föga förvånande att andra ser vår svaghet och försöker utnyttja den till sin fördel. Det ställs krav på oss om ursäkter och kompensation. Vi ger med oss. Då kommer fler krav. Själva ställer vi inte krav på någon. Vi lär oss att tala väl om och respektera andra kulturer. En annan slags attityd kan tolkas som rasism. Och rasism är en dödssynd i västvärlden. Det är något man undviker till nästan varje pris.

Så är det inte i andra delar av världen. I till exempel arabvärlden är attityder, som många i väst skulle se som rasistiska, helt normala.

Nu kräver Sultan bin Muhammad Al Qasimi, furste i emiratet Sharjah, en del av Förenade Arabemiraten, att spanjorerna ska överlämna katedralen i Cordoba till muslimerna. Den ska bli en moské igen, menar man. Detta sker strax efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan gjort om Hagia Sopfia i Istanbul till moské.

Katedralen i Cordoba var en moské under en period på medeltiden då stora delar av Spanien styrdes av muslimska erövrare. Det islamiska Spanien kallades al-Andalus eller Andalusien. Men moskén byggdes på platsen för en tidigare kyrka, Basílica de San Vicente, som revs av muslimerna. När Cordoba befriades av spanjorerna år 1236 bestämde man att göra om moskén till en katedral.

Islams arméer hade, innan de nådde Spanien, erövrat hela Levanten och Nordafrika. Fram tills de islamiska erövringarna hade Medelhavet varit ett kristet innanhav; nu delades det upp i en kristen och en islamisk del och sjöfarten blev otrygg. Muslimska pirater plundrade, dödade och rövade bort kristna män, kvinnor och barn. Kvinnor blev sexslavinnor och låstes in i harem.

Muslimerna började sin erövring av Spanien år 711 och det islamiska styret varade i flera århundraden. Det sista muslimska fästet, Granada, befriades inte förrän år 1494. Det islamiska Spanien, förklarar forskaren Dario Fernández-Morera i boken The Myth of the Andalusian Paradise, var ett slavsamhälle och slavmarknader fanns överallt. Sexslaveriet var institutionaliserat och kvinnor såldes och köptes som boskap. Sexslavarnas pris berodde på deras ålder och utseende. Vita slavinnor, särskilt blonda, var högt eftertraktade och kostade mest. De togs från kristna, europeiska områden genom piraträder, och från de kristna delarna av Spanien. Slavhandlarna brukade behandla icke-vita slavar med särskilda krämer för att deras hy skulle bli ljusare så att de kunde ta mer betalt för dem. Och håret blonderades.

Men bidrog inte de muslimska erövrarna till en kulturell blomstring i Spanien? Se på den vackra arkitekturen! Se på katedralen i Cordoba! Arkitekturen var inget som muslimerna kom med, tvärtom lärde sig att bygga vackert av de kristna som redan fanns där. De beundrade moskéerna var omgjorda kyrkor eller byggdes av material från förstörda kyrkor. Hästskobågen som brukar förknippas med Andalusien, var ingen muslimsk uppfinning utan kopierades från befintliga byggnader. När muslimerna kom, visar Fernández-Morera, krossades en blomstrande västgotisk och spansk-romersk kultur.

Var är de spanska kraven på ursäkter? Var är kraven på kompensation? Många kyrkor förstördes av muslimerna under och efter erövringen. Som sagt, västvärlden klandrar inte någon, förväntar sig inte ursäkter av någon, utan är fullt upptagen med sitt självklander.

Arabfurstens krav på spanjorerna att ”återlämna” katedralen i Corodoba är inte det första – och förmodligen inte det sista. Förra året krävde en moské i Spanien en ursäkt från den spanska kungen för reconquistan, det vill säga spanjorernas återerövring och befrielse av Spanien från muslimerna. I ett uttalande som publicerats på moskéns Facebooksida kräver man att kung Filip VI erkänner ”skuld för fördrivning och mord på befallning av katolska kungar”.

Moskén påstår vidare att ”det aldrig har funnit en så pass grym förföljelse och försök att utplåna en religiös grupp som den som utfördes av gamla spanska kungar, som Filip II”. Den nämnde kungen, Filip II, regerade Spanien mellan åren 1556-1598. Att moskén inte gillar honom torde bero på att han krävde att muslimerna som var kvar i Spanien efter reconquistan skulle lämna allt islamiskt bakom sig.

”I egenskap av avkomma av de ovannämnda kungarna, har du en möjlighet att visa respekt och ogillande av islamofobiska tendenser till den muslimska gemenskapen och be vår gemenskap om ursäkt för de grymheter som vi hade blivit utsatta för”, fortsätter uttalandet, som är undertecknat av en imam vid namn Yihad Sarasua.

Moskén utelämnar dock flera viktiga saker i sitt uttalande. För det första att det alltså var muslimerna som erövrade Spanien på 700-talet genom jihad, heligt krig. De vill att spanjorerna ska be om ursäkt för att de tog tillbaka sitt eget land? För det andra att de muslimer som var kvar i Spanien efter befrielsen faktiskt utgjorde ett hot. Dels genom att de konspirerade med muslimska makter i syfte att åter lägga Spanien under sig, dels genom flera blodiga uppror.

Vänstern klagar inte när vita blir kollektivt skuldbelagda. Ingen inom vänstern, som skulle bli rasande om man gav muslimerna som kollektiv skulden för terroristernas hemskheter, säger ett knyst när vita utkrävs ursäkter för vad deras förfäder gjorde för flera hundra år sedan.

Jag har aldrig hört en ursäkt från muslimska ledare för deras erövringskrig mot Europa. Jag har inte ens hört ett erkännande av att man gjorde fel. Samtidigt får vi lära oss att skämmas för korstågen, som till skillnad från jihadtåget mot Spanien, var ett försvarskrig.

”Om historiska ursäkter är viktiga”, skriver Sören Wibeck i sin bok Korståg från 2005, ”kan kanske världen också förvänta sig en sådan från den arabiska sidan för aggressionen under 600- och 700-talen, då islam erövrade de kristna länderna från Syrien till Egypten och Nordafrika samt de kristna kungadömena i Spanien och senare Konstantinopel och det bysantinska imperiet.”

BILD: Moskén i Cordoba. Målning av amerikanen Edwin Lord Weeks ca 1880.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar