HITTAT PÅ NÄTET: ”Ett svenskt storverk hade utförts”

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Vegaexpeditionen 1878–1880 under ledning av Adolf Erik Nordenskiöld var den första expeditionen som fann och genomseglade hela Nordostpassagen, en redan i mitten på 1700-talet förmodad sjöväg mellan Europa och Asien genom Norra ishavet. Kantad av strapatsrika äventyr och svåra hinder avslutades den dock lyckligt och expeditionen anses vara bland de främsta svenska vetenskapliga framgångarna.

Fartyget Vegas färd skildras i Läsebok för folkskolan (10 uppl. 1922):

Den 18 juli 1879 kom den stora dagen, då Vega kunde fortsätta sin färd, och den 20 juli passerade hon, under kanonsalut och med flaggprydda masttoppar, Asiens östligaste udde, Ostkap. Nordostpassagen var fullbordad, och ett svenskt storverk hade utförts.

Läs hela kapitlet ”Vegas färd kring Asien och Europa” här

Läsebok för folkskolan utkom första gången på Norstedts förlag 1868 och blev första icke-religiösa bok i Sverige som fick allmän spridning.

BILD: Fartyget Vega målat av Jacob Hägg.

Redaktionen