PATRIK ENGELLAU: Tacksägelser

Tack, Gud, för elektriciteten. Den gör att jag hemma hos mig kan lysa upp natten som vore det dag. Tack även för fossila bränslen, jag gillar särskilt bensinen som i välkonstruerade tyska bilar – tack även för tyskarna! – ger oss människor njutningsfylld körglädje. Tack för din uppfinning vattentoaletten. Jag tänker med fasa på hur livet hade gestaltat sig om du inte gett oss vattentoaletten. Då hade några människor antagligen tvingats bära bort andras träck. Tack för att Du, Gud, gett oss ICA-butiken som fungerar som ett slags skafferi där vi kan hämta mat. Min tacksamhet gäller även kylskåpet. Utan kylskåp hade maten ruttnat och människan tvingats hitta sjövägen till Indien för att hämta hem peppar så att maten inte smakade så äckligt.

Sådär kan jag hålla på och lovorda och tacka Dig i timmar, Gud. Vilka underverk du skapat. Beethovens ”Ode till glädjen”! Herr Googles sökmotor!

Det sägs att du skapade de första människorna, Adam och Eva, i Edens lustgård och att Du sedan förvisade dem därifrån. I så fall verkar det, när man studerar normala medelklassliv i västerlandet, som om du återfört människorna till lustgården.

Sa Du något, Gud? Sa Du att det inte var Du som skapade elektriciteten och ej heller avloppet och de bekväma IKEA-sofforna? Inte ens sökmotorn? Att Du hade skapat oss människor och sedan lämnat oss vind för våg att greja våra liv bäst vi kunde? Menar du verkligen att du räknade med att alla dessa obildade och bigotta kretiner – din skapelse – på egen hand och utan din ledning själva skulle kunna konstruera den lustgård, jag vågar nästan säga paradis, där så många nu lever?

Det tror jag inte på. På något sätt måste du ha hjälpt tyskarna med bilmotorerna. Säg att det var Du som skapade BMW!

Jaså, inte det heller? Nu gör Du mig osäker, Fader. Fast nu vet jag! Du skapade staten som i sin vishet ordnade allt det goda människorna nu kan avnjuta! Så måste det ha gått till. Staten är Ditt ombud, Din hövitsman på jorden, är det inte så? Det är förstås staten som har skapat välståndet. Staten har uppfunnit eltandborsten och styckningsdetaljen kycklinglårfilé som jag tycker så mycket om, eller hur? Vem skulle annars ha byggt allt detta fina åt oss?

Va sa du, Gud? Att människorna gjorde det själva? Det är inte möjligt. Vanliga människor som jag och min korkade granne? Hur skulle det ha gått till? Dessa hjälplösa typer kan ju inte ens få skolbarnen att räkna och stava rätt. Att bekämpa skogsbränder ska vi inte tala om. Den gången var det väl i alla fall Du som gick in och släckte?

Jag hör vad du säger, Gud, fast det är svårt att ta till sig. Du menar alltså att du från början nedlagt en okänd glöd i våra sinnen som ger oss den magiska kraften att göra underverk. Ja, jag förstår hur Du tänker för Du skickade ju även Jesus som gjorde underverk trots att han var människa. Du menade att vi människor skulle ta efter honom? Säger du att Jesus botade lama och att människan faktiskt lärt sig att göra lika svåra tricks på sjukhusen?

Det här är faktiskt sensationellt, Gud! Jag börjar kanske förstå hur du tänker. Du menar att människan framför allt den västerländska människan – som enligt dig helt på egen hand har skapat ett jordiskt paradis – har tappat tron på sig själv och förkastat hela den mentalitet som en gång möjliggjorde denna vidunderliga sociala konstruktion?

Jag hör Dina ord, Herre. Du menar att människorna, framför allt medelklassarna i västerlandet, åter kan rädda sig bara de tar sig i kragen och gör upp med alla dumma idéer om att de själva inte klarar något utan att det är någon annan som ska lösa deras problem, till exempel staten eller FN eller till och med Du själv!

Okey, okey, ta inte illa upp! Jag undrade bara om Du själv inte kunde tänka dig att kliva ned och reda upp soppan. Visst, jag ber om ursäkt. Jag förstår. Du har skapat människan till en avbild av dig själv, alltså någon som inte har en överordnad gud som griper in och löser hans problem och därför så småningom kanske begriper att han måste finna den gudomliga glöden i sitt eget bröst och inte sitta och vänta på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Huga, huga, Gud, det där blir ett svårt budskap att framföra till människorna, särskilt svenskarna som är besatta av den bortskämda föreställningen att det är någon annan som har ansvaret för dem. Men jag ska försöka. Tack för ett trevligt samtal. Hör gärna av Dig.

Patrik Engellau