BITTE ASSARMO: Public service och polisen överens: coronaviruset får skjutningarna att öka


Det skjuts mer än tidigare i Sverige. Tro nu inte att det betyder att kriminaliteten ökat, för det gör den aldrig i Sverige. Däremot har de kriminella fått det lite svårare att leva och verka som vanligt och regim-TV förklarar varför:

”Förutom nyrekryteringar till gängen och polisens störningar ses coronarestriktionerna som möjlig orsak till ökningen”, skriver SVT i en artikel.

Både störningar från polisen och coronarestriktioner – samtidigt! Det är lätt att förstå att det skapar nya behov av att skjuta skarpt. Vad ska man annars göra? Foga sig i de ständiga påhoppen från dumma Aina och Folkhälsomyndighetens orättvisa och typ diskriminerande regler? Icke!

Polisens operationsledare Anna Benedetti bekräftar påståendet. Det enkla svaret på varför skjutningarna ökar är visserligen, medger hon, att ”vi har väldigt många företrädesvis unga män som har tillgång till skjutvapen och som inte har något problem med att använda dem mot andra människor” men sedan klargör hon med emfas:

-Så klart så är ju frågan mycket mer komplex.

Så klart är den det! Den är helt enkelt jättesuperkomplex! Att kriminella skulle få för sig att skjuta enbart för att de är kriminella och gillar att skjuta är ju alldeles omöjligt i Sverige. Det här handlar om utsatthet, fattigdom, bristen på fritidsgårdar, rasism och diskriminering och gud vet vad – och nu kan vi alltså även lägga till coronaviruset som en bidragande orsak.

De kriminella har drabbats hårt av de restriktioner som införts i samband med pandemin. Och som om det inte räckte med att ett elakt virus sätter käppar i hjulet för deras verksamhet så riktar polisen dessutom särskilda insatser mot dem.

Detta elände skapar naturligtvis ”oordning i de kriminella leden och därmed våld”, förklarar svt-reportern allvarsamt. Och man anar att det från public services sida finns ett visst mått av medkännande med de kriminella, som nu blir trängda från alla håll.

Det är, med andra ord, som vanligt någon annans fel att kriminella skjuter. Myndigheternas, ditt och mitt, våra döttrars och söners, våra far- och morföräldrars. Och coronavirusets.

Så nu vet du det, ifall du mot all förmodan gick omkring och trodde att var och en är ansvarig för sina egna gärningar.

Bitte Assarmo