MOHAMED OMAR: Osmanerna är tillbaka

När turkarna den 29 maj 1453 erövrade Konstantinopel i deras heliga krig mot kristenheten gjorde de om kyrkan Hagia Sofia till en moské. På den tiden var turkarnas rike, det osmanska riket, den ledande makten i islamvärlden.

Konstantinopel blev senare säte för det islamiska kalifatet när den osmanske sultanen Selim I år 1517 utnämnde sig till profeten Muhammeds ställföreträdare. I augusti samma år tog han emot nycklarna till islams heligaste tempel: Kaaba i Mecka.

Kalifatet föll 1924 och Atatürk bildade ett nytt, modernt Turkiet. År 1934 blev Hagia Sofia ett museum. Det var ett tecken på Turkiets nya riktning: man hade lämnat det osmanska kalifatet med dess heliga krig mot kristenheten bakom sig.

Detta har nu Erdogan, Turkiets islamistiske president ändrat på. Kyrkan ska bli moské igen.

Hagia Sofia, den Heliga Visheten, invigdes som kristen kyrka år 537 under kejsar Justinianus och var länge den största kyrkan i hela kristenheten. Det var jul när kyrkan invigdes och Justinianus ska ha utropat: ”Salomo, jag har överträffat dig!”

Kejsar Justinianus styrde över ett grekiskt, kristet rike, arvtagare till det romerska riket. Vi brukar kalla detta rike det östromerska eller det bysantinska riket. Den västra delen av romarriket hade störtat samman år 476.

När kyrkan togs över av turkarna blev den vanställd genom att den försågs med fyra minareter och genom att bilder på Jesus, Maria och andra gestalter målades över.

Sture Linnér var en av Sveriges främsta kännare av grekisk kultur. I sin bok Bysantinsk kulturhistoria (1994) skriver han så här om den siste östromerske kejsaren Konstantin XI och hans rikes skymning och undergång:

Nyåret 1449 kröntes Johannes’ bror, Konstantin XI, till kejsare. Hans femåriga regering blev ingenting annat än en väntan på slutet. Turkarna belägrade Konstantinopel med en väldig övermakt. Mot deras artilleri var försvararna hjälplösa och 1453 stormade Mehmet II staden. Konstantin stupade med svärd i hand.

Efter femtiotre dagars ursinniga strider utspelade sig nu fruktansvärda scener. Med sultanens tillåtelse massakrerade turkarna stora delar av befolkningen och plundrade kyrkor och hem. Några invånare hade barrikaderat sig i Hagia Sofia för att en sista gång begå nattvarden. Soldaterna bröt sig emellertid in och tog dem till fånga som slavar, utom barn och åldringar som de högg ned på stället. Flickor och pojkar våldtogs på altarborden.

Konstantin XI ledde försvaret av San Romanos-porten. Han kämpade intill slutet, trots att han visste att allt hopp var ute. Överallt hördes stridsropet Allahu akbar! medan män, kvinnor och barn slaktades skoningslöst. Den venetianske läkaren Niccolò Barbaro bevittnade händelserna och beskrev hur det gick till i sin dagbok. Turkarna förfogade över tidens mest skickliga och hänsynslösa soldater, de så kallade janitscharerna. Det var dessa som först stormade staden, sedan följde våg på våg så ”det var som i helvetet” och ”de drog runt i staden, där de högg ned alla de stötte på, kvinnor och män, unga och gamla, hög och låg, med sina kroksablar. Detta slaktande varade från daggryningen, då de trängde in i staden till middagen…”

Och i enlighet med profeten Muhammeds lagar våldtogs och förslavades kvinnorna:

De uppsökte klostren, och alla nunnorna fördes ned till deras flotta och våldtogs och misshandlades av turkarna, och såldes sedan som slavar på auktioner i hela Turkiet, och alla de unga kvinnorna blev också våldtagna och sedan sålda för vad de kunde inbringa…

I dessa tider när européer framställs som historiens värsta skurkar ger denna händelse oss ett tillfälle att påminna om att européer har varit offer för islamiska, heliga krigståg. Kyrkor förstördes. Många blev dödade och många blev slavar.

Jag har aldrig hört en ursäkt från muslimska ledare för deras erövringskrig mot Europa. Jag har inte ens hört ett erkännande av att man gjorde fel. Samtidigt får vi lära oss att skämmas för korstågen som var försvarskrig.

”Om historiska ursäkter är viktiga”, skriver Sören Wibeck i sin bok Korståg från 2005, ”kan kanske världen också förvänta sig en sådan från den arabiska sidan för aggressionen under 600- och 700-talen, då islam erövrade de kristna länderna från Syrien till Egypten och Nordafrika samt de kristna kungadömena i Spanien och senare Konstantinopel och det bysantinska imperiet.”

I Turkiet firar man den islamiska erövringen av den grekiska, europeiska och kristna staden Konstantinopel varje år i stället för att be om ursäkt. Och nu ska erövringen befästas genom att kyrkan återigen blir ett islamiskt bönehus.

Men Erdogans osmanska drömmar stannar inte vid detta. Han vill även, enligt denna artikel i Jerusalem Post, ”befria” Al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Det finns en sak som gör oss européer speciella, och det är inte erövringskrig och rasism, för det finns hos alla, utan vetenskapen, som har gjort livet bättre för alla människor på planeten. Ingen civilisation har bidraget så mycket till vetenskapens framsteg.

När Napoleon landsteg i Egypten 1798 fann han en värld som var kvar i medeltiden. Utbildningen, för dem som fick någon, bestod mest i att rabbla Koranen, kvinnorna var instängda i harem och människor såldes och köptes öppet på slavmarknader. Napoleon hade med sig en armé av vetenskapsmän. Egyptierna, och många andra folk, hade knappt känt till sin egen historia om det inte varit för de så förtalade vita männen.

BILD: Tryck från 1500-talet visar en turkisk krigare som slaktar barn. Ungerns nationalmuseum, Budapest.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar