MOHAMED OMAR: Konservativ intellektuell – Black Lives Matter drivs av hat mot den västerländska civilisationen

INTERVJU För tre år sedan gav Simon O. Pettersson ut en essäsamling om svensk konservatism: Svenska konservativa profiler (2017). Det rörde sig om ganska korta och koncentrerade porträtt, men tecknade med lätt hand och med personliga kommenterar som anknyter till vår samtid.

Pettersson är en mångsidig intellektuell. År 2015 debuterade han som poet med diktsamlingen Athens ruiner. Han deltar i den politiska debatten med inlägg på olika forum, men skriver även mer tidlösa texter om ideologi, filosofi och religion.

Jag ringde upp honom för att få hans syn på Black Lives Matter-demonstrationerna och rivningarna av statyer i västvärlden.

Black Lives Matter-rörelsen, säger Simon Pettersson, drivs av ett hat mot den västerländska civilisationen. Han pekar på två saker som driver de svarta aktivisterna i rörelsen: 1) att främja de egna etniska intressena och 2) att få en acceptabel förklaring till de egna misslyckandena.

De etniska intressena främjas på så vis att man kan framtvinga positiv särbehandling av svarta. De svarta etniska aktivisterna i USA, menar Pettersson, behöver en förklaring till varför de inte har lyckats. De vitas rasism är en tacksam förklaring som tar ifrån dem allt eget ansvar.

Att där finns ett hat mot den västerländska civilisationen i rörelsen, säger Pettersson, visar sig av att man angriper monument och statyer under förevändningen att de avbildade skulle vara moraliskt klandervärda eller ha haft värderingar som strider mot moderna, politiskt korrekta värderingar. Man angriper dock inte symboler och minnesmärken över svarta hjältar, till exempel Malcolm X. Detta trots att man säger sig vara emot rasism och Malcolm X ju uttryckte sig rasistiskt om vita.

Den ”vita vänstern” tar en risk, tror Pettersson, som allierar sig med denna extrema, svarta etniska aktivism. Vänstern ser rörelsen som ett sätt att angripa väst, som en del av deras självkritik som man vill ska bryta ner den västerländska civilisationen och leda till ett nytt samhälle. Risken man tar, säger Pettersson, är att bli komprometterade av denna rörelses våld och laglöshet och antivita hat. Det kan göra att vänstern förlorar stöd från vanligt folk.

Pettersson jämför vänsterns allians med den svarta etniska extremismen med dess allians med islamismen. Även där riskerar man att släppa lös krafter som man inte kan styra över. Vi har till exempel sett hur vänstern blivit komprometterad av sina islamistiska vänners extrema judehat och jihadterrorism.

Demokraterna i USA, avslutar Pettersson, har associerat sig väldigt starkt med Black Lives Matter-rörelsen. Det kan Donald Trump kan använda i sin kritik, vilket kan öka hans chanser i valet.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar