MOHAMED OMAR: Somalierna som stödjer Black Lives Matter tiger om deras egen nationalhjältes kamp FÖR slaveriet

I Sverige har flera svensksomalier deltagit i Black Lives Matter-demonstrationer. Och i rörelsens hemland USA deltar många somaliamerikaner. I en artikel på sajten Middle East Eye (31/5 2020) skriver Umar A Farooq att somalierna spelar en särskild roll i rörelsen eftersom de, som är både svarta och muslimer, tillhör två ”förtryckta” grupper.

”Young Somali Americans have come out to the demonstrations in droves, pouring out their anger and frustration with what they see as a broken criminal justice system.”

Somalisvenskar, somaliamerikaner, och somaliskättade i andra västländer som engagerat sig i Black Lives Matter och dess ”antirasistiska” kamp har dock inte sagt ett ljud om den hjältestaty som står i Somalias huvudstad Mogadishu.

Muhammed ibn Abdallah Hassan (1868-1920) var en fanatisk muslimsk religiös och politisk ledare. Han ledde ett långvarigt jihadkrig mot britter, italienare och etiopier från 1899 till 1920. Han kallas för den somaliska nationens fader. Av britterna kallades The Mad Mullah, ”den galna mullan”.

Muhammed ibn Abdallah Hassan ansåg sig vara ”mahdi”, det vill säga den ledare som muslimer tror ska komma vid tidens slut och besegra de otrogna. Hans jihadrörelse hade med andra ord stora likheter med mahdiströrelsen i Sudan och dess krig mot britterna 1881-1899. Den sudanesiska rörelsens ledare såg sig även som ”mahdi”.

På samma sätt som mahdisterna i Sudan införde Muhammed ibn Abdallah Hassan i Somalia ett strängt islamiskt styre med grymma sharialagar och slaveri.

Se detta i stycke i boken Islam and the Abolition of Slavery av William Clarence-Smith (2006). Här framgår det att den somaliske nationalhjälten tog kvinnor som krigsbyte och fördelade dem bland sina krigare som sexslavar:

En av orsakerna till mahdistupproret i Sudan var att engelsmännen krävde att man avskaffade det människoförnedrande slaveriet. Det kunde man inte göra eftersom slaveriet är sanktionerat i Koranen och av profeten Muhammed. Islams profet var själv slavägare och slavhandlare.

För att lära sig mer om britternas kamp mot den islamiska slavhandeln i Sudan kan man läsa artikeln ”Charles Gordon och hans kamp mot slavhandeln i Afrika” i Läsebok för folkskolan (1922).

De egyptiska och arabiska köpmän, som slogo sig ned på handelsplatserna,
började snart inse, att det lönade sig vida bättre att sälja negrer än att handla med elfenben. Några samvetskval över att idka sådan handel kände de icke, ty i Koran, mohammedanernas bibel, står uttryckligen, att krigsfångar må säljas
som livegna till mohammedanska familjer. 

General Gordon blev halshuggen när fanatiska jihadkrigare stormade Khartoum den 26 januari 1885. Hans huvud sattes på ett spjut.

Även i Somalia var försvaret av det islamiska slaveriet en av orsakerna till Muhammed ibn Abdallah Hassan krig mot britter och italienare.

I Somalias huvudstad Mogadishu står ett monument (se bilden) tillägnat ”mahdin” och jihadkrigaren Muhammed ibn Abdallah Hassan.

Aktivisterna med somalisk bakgrund som stödjer Black Lives Matter och deltar i rivandet av statyer av vita män, anklagade för rasism, kolonialism och slavhandel har inte sagt ett knyst om att jihadledaren Muhammed ibn Abdallah Hassan, som kämpade FÖR slaveriet, äras som nationalhjälte i hemlandet.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar