HITTAT PÅ NÄTET: Är detta den verkliga anledningen till att Sverige inte stängde ner?

I tidningen Spectator (17/6 2020), den australiska utgåvan, spekulerar Ross Clark om den verkliga anledningen till att Sverige inte, liksom flera andra länder, stängde ner för att bemöta coronapandemin.

Ross Clark hänvisar till nationalekonomen Lars Jonung i Lund som i en uppsats argumenterar för att det är den svenska författningen (grundlagen) som hindrat en nedstängning.

Regeringsformen, andra kapitlet, paragraf 8, fastställer:

”Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot frihetsberövanden. Den som är svensk medborgare är även i övrigt tillförsäkrad frihet att förflytta sig inom riket och att lämna det.”

Ross Clark kommenterar:

”While there are some exceptions to this rule, such as wartime measures, there is no exception for the control of an epidemic. In other words, short of changing the constitution, the government simply lacked to powers to order people to stay at home or to forbid them from travelling around the country. The government did, however, possess the powers to ban public assembly in order to tackle an epidemic – powers it duly employed by banning gatherings of more than 50 people.”

Läs hela artikeln i Spectator 

Redaktionen