MOHAMED OMAR: Det våras för Hitler

Den kinesiska febern följdes av den antirasistiska febern, en feber så het att den får de drabbade att hallucinera: de ser rasism överallt. De feberyra antirasisternas paranoia och ångest är nu så stark att de till och med vill rensa bort satir om rasism.

Ett avsnitt av Fawlty Towers, på svenska Pang i bygget, som bland annat förlöjligar Hitler, har tagits bort från brittisk teve (UKTV) efter påtryckningar från så kallade ”antirasister”. Avsnittet, som innehåller den välkända frasen ”Don’t mention the war”, visar bland annat hur den koleriske hotellägaren Basil Fawlty, spelad av John Cleese, imiterar Hitler framför en grupp tyska turister.

En av hotellgästerna, den tankspridde pensionerade majoren Gowen, använder n-ordet flera gånger när han berättar en historia om ett västindiskt cricketlag. Och? Ska inte längre rollfigurer i fiktiva berättelser få använda politiskt inkorrekta ord? Det är väl långt ifrån alla rollfigurer som är ämnade att vara förebilder. Ska numera kulturen bara ses som ett verktyg i att undervisa oss i rätta värderingar?

I sin dystopiska roman 1984 beskriver George Orwell hur ”varje bok har skrivits om, varje bild har målats om, varje staty och gatubyggnad har bytt namn, varje datum har ändrats. Och processen fortsätter dag för dag och minut för minut. Historien har slutat. Ingenting existerar utom en oändlig nutid där Partiet alltid har rätt.”

Talibanerna vill utplåna minnet av Afghanistans buddhistiska historia. Därför förstörde de Buddhastatyerna i Bamiyan år 2001. De var upptända av islamisk fanatism. Den antirasistiska febern håller på att bli lika het och farlig.

Vad ska man ta bort härnäst? Mel Brooks komedi Det våras för Hitler? Någon stackare skulle kunna missta det förlöjligande porträttet av Hitler för ett idolporträtt. Folk måste ju skyddas av det antirasistiska kulturministeriet så att de inte blir förledda av mörkrets krafter.

I Det våras för Hitler sjungs det:

Don’t be stupid! Be a smartie!
Come and join the Nazi Party!

Det är värre än alla n-ord som den senile major Gowen använder!

Även talibanerna trodde att de skyddade världen mot ondska och mörker.

Amos Oz anses som Israels främste författare och är ofta nämnd i Nobelprissammanhang. Efter jihadattacken mot Tvillingtornen år 2001 skrev han essän ”Hur man botar en fanatiker”. Ett av fanatikernas kännetecken, konstaterar Oz, är avsaknaden av humor. Framför allt kan de inte skratta åt sig själva. Om talibanerna kunde skoja om sin egen religiösa dogmatism och inskränkthet skulle de inte vara talibaner.

Den dag en fanatiker lär sig skratta åt sig själv är han botad.

Det borttagna Pang i bygget-avsnittet lades tillbaka igen efter att kritiken blivit för stark, men med en varningstext om ”racial slurs”…

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar