BITTE ASSARMO: För Lovette Jallow är avlägsnandet av svenska statyer detsamma som rättvisa

Har du hört talas om Lovette Jallow någon gång? Hon är ”en av samtidens viktigaste röster när det gäller kampen mot rasism, diskriminering och orättvisor i samhället.” Det skriver hon i alla fall på sin hemsida.

Som den viktiga (den viktigaste?) röst hon är i kampen mot orättvisor har hon bland annat samlat pengar till migranter Libyen i ett projekt som banken ansåg så suspekt att de frös inne pengarna eftersom de misstänkte att projektet kunde tänkas stödja terrorism.

Trots detta har Lovette Jallow fått ta emot ett antal fina utnämningar, bland annat Raoul Wallenbergpriset. Och nu kämpar hon för den goda saken genom att via sina sociala mediekanaler uppmuntra sina följare att riva ner statyer och monument av kända svenskar.

Först på tur står Carl von Linné, som hon anser ligger bakom rasbiologin. Han var vit, han var man och han ansåg att européer och afrikaner har olika egenskaper. Att Carl von Linné är betydligt mer känd för att ha katalogiserat växt- och djurriket, och i och med detta tillfört världen enormt betydelsefull kunskap, spelar givetvis ingen roll i sammanhanget.

Black Lives Matter.

Vita vetenskapsmän don’t.

BILD: Carl von Linné, svensk vetenskapsman, och Lovette Jallow, antirasistisk aktivist.

Bitte Assarmo