PATRIK ENGELLAU: Angelägna projekt

En god vän skickade mig denna länk med kommentaren ”Svensk kultursektor är jävlar i mig helt pervers”. Länken handlar om ett konstverk som upphandlats av Statens konstråd och Trafikverket och består i att en tillsvidareanställd person ska jobba i 120 år som ”samtalsstartare” på Västlänkenstationen Korsvägen i Göteborg. Konstverket heter ”Evig anställning”.

Jag svarade min vän att jag tyckte konstverket var mycket kreativt och troligen oslagbart absurt. Sedan började jag fundera på om det gick att slå detta konstverk med något som är ännu mer absurt, politiskt korrekt och dyrbart för skattebetalarna. Här är några förslag.

Könsgenerator. Detta projekt har utvecklats vid Södertörns högskola. Ingen vet hur många kön som finns. Mångfalden blir desto större ju fler kön som kan uppfinnas. Tio kaospiloter från Danmark anställs för att utveckla strategier för att hitta nya kön, de kan finnas varsomhelst, nedfrusna i den sibiriska tundran, på Papua Nya Guinea, i Härnösand eller vid den absoluta nollpunkten, minus 272 grader Celsius. Projektbudgeten bedöms till fem miljoner kronor per år men är flexibelt uppåt då det lätt kan utvidgas till att handla om hur nya slags könsbyten ska genomföras. Då kommer Nya Karolinska Solna att bli inblandat.

En raket mot Trump. Detta är ett helt kommersiellt projekt med konstnärliga ambitioner. En kopia av Elon Musks SpaceX-raket placeras på Gröna Lund som attraktion. Besökarna får en rymdkostym och kan på en skärm följa raketens bana till Washington D.C. och se hur de själva skjuts ut och landar med fallskärm på Vita Husets gräsmatta där de slänger en handgranat i presidentens tjänsterum det Ovala Kontoret. Efter explosionen är händelsen slut och raketen öppnas för nästa grupp besökare. Det kommer att bli en publiksuccé.

Fallosindikator. Samhället har egentligen inte kommit någonstans med våldtäkterna. Det beror på att staten ännu inte funnit metoder att förutse skadefall. När man liksom i Kina ändå utvecklar och implementerar ansiktsigenkänning i stor skala kan man vidareutveckla systemet till att undersöka med IT-teknik om män har erektion. Sådana män är i farozonen och kan omedelbart identifieras och via sin mobil få instruktioner om att genast bege sig till närmaste vårdcentral för farmakologisk – eller, om de krånglar, kirurgisk – behandling.

Livets intighet. Tio arbetslösa invandrare med bidrag från Arbetsförmedlingen anlitas för att med hinkar försöka tömma havet mellan klockan 08.00 och 17.00 med en timmes lunch varje vardag året runt utom under semestertid. Konstverket har ett betydelsefullt budskap, nämligen att de ädlaste planer kan förfelas. Alla som ser detta kommer att förstå att det inte är så konstigt att välfärdsstaten misslyckas med sådant som integration. Men samtidigt tänder det ett hopp om att det skulle lyckas om fler människor anställdes för att tömma havet.

En förtrycksoptimerare. Det här är ett matematiskt utvecklingsprojekt vartill den statliga Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) har inbjudit coronamodellerare att söka bidrag om de modellerat färdigt om viruset. Bakgrunden är att förtryckta grupper ska ha bidrag men om de får för mycket bidrag kan de inte längre betraktas som förtryckta. Uppgiften är att beräkna vetenskapligt precis hur förtryckta de ska vara för att få så mycket bidrag som möjligt.

Hajakuten. Hajar äter människor. Det är bra för då får människor lära sig att det slår tillbaka om man förbryter sig mot naturen. Men ibland får hajar lida ty de får ICA-påsar av plast framför ögonen. Du kan inte ana deras tacksamma blickar när man befriar dem från påsarna. Därför satsar vi 25 miljoner kronor per år på ett uppsökande fartyg i Stilla Havet som lockar hajar genom att hälla grisblod i vattnet och avlägsnar plastpåsarna med hjälp av båtshakar när hajarna dyker upp. Projektet kan med små förändringar anpassas till isbjörnar som plågas på samma vis.

Om du har några egna förslag i denna genre av politiskt korrekta konst- och utvecklingsprojekt kan du sända dem till mig pe@dnv.se så ska jag samla ihop de galnaste och publicera.

Patrik Engellau