JAN-OLOF SANDGREN: Ett öppet arkiv för censurerade klipp

En irriterande sak med censur är att vi som mediakonsumenter sällan får veta vad som censureras, eller varför. I den bästa av världar kan man ju tänka sig Googles algoritmer som hjälpsamma spamfilter, som besparar mig en massa värdelösa sökresultat och uppenbara lögner av typen: månen är en ost. Men de kan också fungera som politiska filtersom tystar oppositionen, skyddar makthavare från insyn och döljer saker allmänheten borde få veta. Man skulle vilja titta ner i YouTubes skräpbox, och se vad den döljer.

Det är själva idén bakom altCensored.com. Sajten bildades för drygt ett år sen och offentliggör cirka 40 000 censurerade videoklipp. Då det totala antalet klipp på YouTube räknas i miljarder är 40 000 säkert en droppe i havet, av allt som plockats bort, censurerats eller hamnat i karantänoch inte längre är sökbart. Hur nyckfullt censuren på YouTube kan fungera, visas av nedstängningen av SwebbTv i augusti 2019.

Trots att antalet klipp på altCensored än så länge är begränsat, är det ändå intressant att se vad mediabolagen inte vill att vi ska torgföra offentligt. Ett mått på takhöjden helt enkelt. Det är också en utmärkt faktabas för debattörer, journalister och andra som ibland behöver referenser utanför åsiktskorridoren. Varje gång man möts av meddelandet: Den här videon har tagits bort eftersom den strider mot YouTubes användarvillkor, kan man kolla om den finns på altCensored.com.

Rent tekniskt har man etablerat en typ av samarbete med plattformen archive.orgett gigantiskt donationsfinansierat internetbibliotek (ungefär som Wikipedia) som lagrar tidigare versioner av webbsidor. Det rör sig om åtskilliga miljoner sidor, TV-program, videoklipp etc, och så länge innehållet inte är olagligt (utan bara ogillas av någon smakdomare) finns inget som hindrar att man länkar till dom. Hur man lyckas vaska fram just censurerade klipp från YouTube, övergår mitt förstånd, men går säkert att lösa med lite trixande.

Grundaren av altCensored föredrar i alla fall att vara anonym, men berättar att han kommer från New York och tidigare jobbat med tech support inom bank och datasektorn. Syftet med sajten är att bekämpa censur och utan att ta ställning till innehållet exponera vad de stora mediabolagen inte vill att vi ska se.

I oktober förra året rensades till exempel Red Ice TV ut från YouTube, med sina nästan 2 000 avsnitt. Men alla finns sparade här.  Den 9 april var det dags för islamkritiska Taqiyya Watch TV att stängas ner, men simsalabim återuppstår de här. Den 2 maj drabbade bannbullan David Ickes konto (sedan han yttrat sig lite oförsiktigt om Corona) men hans fans kan vara lugna. En fullständig back-up finns här. Alla som saknar Tommy Robinson på sociala medier, har några hundra klipp att välja mellan här. Av de specifikt svenska censurobjekten verkar Nordiska Motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige ligga i topp. 

Som väntat finns en bred flora av extremism och underligheter representerade. 2 000 censurerade klipp handlar om Hitler, lika många om Satanism och något fler om Islam. Besökssiffrorna går ju inte att jämföra med YouTube, men klipp som censureras har i många fall ändå hunnit passera det virala stadiet – även om de skulle sticka i ögonen på en lättkränkt algoritm.

En sympatisk sak med altCensored är att alla klipp går att ladda ner, om man av någon anledning vill spara dem på sin hårddisk. Förr i tiden kunde man göra samma sak direkt från YouTube, men det går inte längre. Det innebär att klipp som censureras, på sätt och vis blir mer tillgängliga, om de dyker upp i sammanhang som tillåter fri nerladdning. Kanske är det upphovsmännens ambition, att censuren i någon mån ska motverkasig själv.

Jag gissar att det sitter folk på mediabolagen (och kanske i regeringen) och grubblar över hur såna här sabotage mot yttrandefrihetsbegränsningar ska kunna stävjas. Under tiden får vi hoppas att sajten växer och utökar sin svenska bevakning så att vi en dag kan njuta av alla förbjudna avsnitten ur Berts Dagbok eller Lorry. Till exempel det härsom jag hittade på BitChute, med rekommenderad 16-årsgräns. 

Jan-Olof Sandgren