BITTE ASSARMO: Medan Corona skördar liv delar MSB ut skattepengar till kända artister

Mitt under coronakrisen ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varje svensk anledning att ställa frågan: Vad fan får vi för skattepengarna? De lägger nämligen drygt en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar – 600 000 kronor – på att betala ett antal utvalda artister för att framträda framför en mobilkamera.

Om inte corona tagit världen på sängen skulle MSB ha hållit sin årliga ”krisberedskapsvecka” just nu. Personligen anser jag att den kris MSB borde ta tag i först av allt är den egna organisationens. Generalsekreterare Dan Eliasson har arbetat som myndighetsterminator i åratal och så länge han är med i ekvationen kommer det bara att bli trams av saker och ting, det vet vi av erfarenhet. Men låt gå för att man ändå tycker sig vilja anordna denna ”krisberedskapsvecka” – varför i hela friden lät man den inte bara stå på paus detta år? Varför skulle man prompt göra av med skattebetalarnas pengar på något så infantilt som att betala artister för att åma sig framför en kamera?

Bland de skattefinansierade artisterna märks Silvana Imam, The Mamas, Kalle Moraeus, Petter och Molly Sandén – artister som, enligt MSB, har en ”bredd”. Om det kan man tycka vad man vill, men bredd eller ej så kostar det mer än det smakar. Kostnaden för satsningen att livesända musik under veckan är omkring 600 000 kronor, varav 395 000 kronor utgörs av ersättning till artisterna. Det innebär att de i snitt får drygt 55 000 kronor var av skattebetalarnas pengar – för att livesända några minuter på MSB:S Instagramkonto. Där kan man snacka om en strålande timpenning!

Samtidigt finns det fattigpensionärer i Sverige som knappt har råd med de löpande utgifterna, trots att de arbetat ett helt liv och betalt in mängder med skatt till staten – och trots att de generellt inte har en bråkdel så vidlyftiga vanor som de yngre generationerna. Det är så man skulle vilja lägga en och annan idékläckare över knät och randa dem med en rotting.

Jag är säker på att Dan Eliasson och hans underlydande tycker att det här är ett riktigt mysigt och gulligt initiativ. Men det är det inte. Det är faktiskt en total katastrof. Det är inte MSB:s uppdrag att vare sig underhålla allmänheten eller hålla artister under armarna under coronakrisen, och det är helt absurt att man alls ska behöva påpeka det.

MSB uppger, enligt tidningen Nyheter Idag, att de hittills är nöjda med resultatet och skriver att ”Vi uppfattar att mottagandet har blivit mycket positivt. Människor har ett behov av att få tacka och hylla medmänniskor som hjälper till och gör en viktig insats under kriser, stor som liten. Många uppskattar också att få en stunds paus i krisen och njuta av musik och sin favoritartist.”

Men jag tror inte ett dyft på att mottagandet är särskilt positivt. Jag tror det är ett rent önsketänkande från MSB:s sida. Mer troligt är att det sticker i ögonen på en majoritet av medborgarna att veta att äldre ligger och dör utan att ens få syrgas medan artister som Silvana Imam och Petter får 55 000 spänn för att sitta och larva sig framför en mobilkamera.

BILD: Skärmdump. Magasinet Starta och driva företag: ”Petter – det går bra nu” (30/5 2017)

Bitte Assarmo