MOHAMED OMAR: Muhammed var ingen profet

Islam är världens näst största religion. Enligt en studie från 2015 fanns det 1,8 miljarder muslimer, vilket utgör 24,1 procent av världens befolkning. De allra flesta av dessa blev muslimer vid födseln och har inte gjort något medvetet val. De blev muslimer innan de ens kunde uttala ordet muslim.

Eftersom muslimerna är så många påverkar de oss vare sig vi gillar det eller inte. Till exempel är vår yttrandefrihet i väst i praktiken inskränkt som en anpassning till sharia, islamisk lag. Den som ”förolämpar” islams profet Muhammed tar en stor risk.

Detta trots att västvärlden har en kristen tradition, inte en islamisk. De allra flesta västerlänningar tror inte att Muhammed var en profet. Många ogillar Muhammed och hans läror. Ändå måste de passa sig. Det visar vilket inflytande muslimerna har.

I väst är det riskfritt att förolämpa Jesus, kristendomens gud, trots att kristendomen ännu idag är en större religion än islam här, och trots att kristendomen är mer omtyckt än islam.

Det finns en bra brittisk opinionsundersökning visar vad brittiska muslimer faktiskt tycker. Onsdagen den 13 april 2016 sände Channel 4 en dokumentär med rubriken ”What British Muslims really think” som redovisar undersökningen.

Hela 32 procent av de tillfrågade vägrade att fördöma dem som använder våld mot dem som förolämpar Muhammed. Detta är alltså muslimer som lever i en västerländsk demokrati. Vi såg stora muslimska demonstrationer mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, men inte mot jihadisterna som massakrerade redaktionen.

I många islamiska länder räcker det med att förneka profeten Muhammed för att räknas som otrogen och riskera straff, antingen av staten eller av pöbeln eller både och. Förnekar du Muhammed så har du förnekat islam.

Muslimer vill inte kallas ”muhammedaner” för den beteckningen skulle antyda att de dyrkade Muhammed. Det behöver den inte alls. Dessutom är det så att det faktiskt är Muhammed som är islams kärna, inte Gud eller Allah.

För även om du är monoteist och förnekar alla andra gudar förutom Den Ende, så kan du inte räknas som muslim förrän du bekänner att Muhammed är Guds sändebud.

Det är Muhammeds gud som muslimerna dyrkar, ingen annan. Det är Muhammed som gör islam till islam och inte till någon universell monoteism. Därför har muslimer fel när de påstår att islams huvudbudskap är monoteismen: att Gud är en.

Att Muhammed inte var någon profet är självklart för alla icke-muslimer, vare sig de är judar, kristna, nyhedningar, spiritister eller ateister. Och allt fler av dem som är födda muslimer börjar tänka i samma banor. Hur kan Muhammed vara en moralisk förebild när han enligt islams egna texter gjorde upprörande saker? Hur kan Muhammed vara en profet när han visade sådan okunnighet om hur världen fungerar?

Jag har flera gånger här på Det Goda Samhället berättat om folk som lämnat islam och nu ägnar sig åt att kritiskt granska sin tidigare religion. Det är en riskfylld verksamhet eftersom Muhammed påbjöd att den som lämnade hans tro måste avrättas.

Coronaviruset har gett muslimer ytterligare än anledning att ifrågasätta Muhammeds anspråk. I ett yttrande sade han nämligen att pesten (de visste inte skillnaden mellan bakterier och virus) inte kan ta sig in i Arabiens heliga städer Mecka och Medina.

Yttrandet finns att läsa här på både arabiska och engelska.

Muhammed hade fel. Coronaviruset har spridits i Mecka och Medina. Det fanns inga änglar som vaktade städerna. För att hejda smittan förbjöd Saudiarabien den 27 februari pilgrimer att besöka Mecka och Medina. Den 19 mars förbjöds bönesamlingar.

Både Koranen och böckerna med Muhammeds yttranden är fulla av fel, motsägelser och tokigheter. Precis vad man kan förvänta sig av en mänsklig bok från den tiden. Islams skriftlärda gör förstås sitt yttersta för att lappa ihop Muhammeds trasiga mantel. Men hålen är synliga och de skriftlärdas krystade och långsökta förklaringar övertygar inte folk som kan – och vill – tänka klart.

BILD: Profeten Muhammed. Turkisk bokillustration, 1500-talet.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar